Img 20210526 120324 473

Видинският Митрополит Даниил подкрепи експулсираните руски шпиони в расо

EL

Видинският Митрополит Даниил направи обръщение в социалните медии в подкрепа на експулсираните от България служители на Руското подворие в София.

Припомняме, че в четвъртък бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

В тазвечерно участие на главния редактор на Doxologia Infonews Йордан Георгиев в предаването „Контракоментар с Асен Генов“, Георгиев спомена, че е възможно конкретни проруски митрополити да направят обръщения в защита на експулсираните руски духовници. Георгиев дори даде за пример Митрополит Даниил, който през 2019 г. изпрати до предстоятели и митрополити от различни поместни православни църкви (най-много в Еладската Църква – вижте тук и тук), позорно писмо охулващо личността на Вселенския Патриарх Вартоломей. Всичко това по нареждане на Кремъл чрез Архимандрит Васиан Змеев.

Сега виждаме, че Митрополит Даниил е първият от всички, който публично се обявява в защита на изгонени лица, служители на руските тайни служби и представляващи заплаха за държавата.

Прочетете обръщението на Видинския Митрополит Даниил:

„Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двамата свещенослужители на храма – подворие „Св. Николай“, гр. София – архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений и прот. Алексий.

В настоящето смутно политическо време, държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива.

Това, което остава е Христовата истина и любов, чиито изразител и въплътител в света е Църквата. Христовата истина и любов са надежда за спасение на всички ни. Те също са основа на личната ни и национална сигурност.

Истината и любовта ни учат да уважаваме всеки човек и да не вършим нищо по пристрастие (1 Тим. 5: 21).

Дано Бог бъде наш помощник и защитник през бурите в объркания поради греховете ни свят и ни изведе в Своя покой!

+Видински митрополит Даниил“

Следете темата тук