0n7a3285

Архимандрит Никанор за руските шпиони: „Мога да кажа само добри думи за тях“

Архимандритът на Софийска Митрополия Никанор Мишков, чийто благодетел е Цветан Василев (избягал от българското правосъдие), се обяви в подкрепа на експулсираните руски шпиони от Руската църква в София.

Във вторник в предаването „Здравей, България“ по Nova TV Мишков, който от върл поддръжник на Русия се преобрази в по-умерен такъв, каза, че за двамата шпиони в раса – Архимандрит Васиан Змеев и отец Евгений Павелчук – „мога да кажа само добри думи за тях“. И каза, че „съвсем тихо и спокойно можеха да напуснат“, може би надявайки се обществото да не разбира, че те са били шпиони и действията им да останат тайни. Което е типично за Българската Православна Църква. Всякакви скандални казуси да се прикриват, обществото да не разбира и църквата да не бъде закачана.

„Получи се един скандал, който не биваше да се случва. Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа само добри думи за тях. Можеше съвсем тихо и спокойно да напуснат.“, каза Никанор.

Добре е Никанор да заяви какви добри думи може да каже за хора, които са работили години наред срещу националната сигурност на държавата, в която самият Никанор живее. Това означава ли, че Никанор толерира противодържавни дейности? Много е притеснително това, което Никанор говори. Може би е добре ДАНС да провери какви са отношенията на Никанор с експулсираните духовници, както и отношенията му с международно издирваното лице Цветан Василев.

Този скрийншот на фейсбук профила на Архимандрит Никанор Мишков показва качена от него снимка с Цветан Василев, на 9 май 2022

Никанор дори се явява по-„компетентен“ от българските служби, които установиха, че експулсираните са опасни за националната сигурност. Клирикът успокоява слушателите си, че експулсираните „не са страшни хора“.

„Това не са страшни хора, те си изпълняват задълженията на служители на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия.“

Дотук архимандритът говори това, което трябва да чуят неговите проруски настроени слушатели. А по-нататък започва да говори това, което трябва да чуят българските граждани, които имат адекватно мислене по темата, казвайки че „Московската Патриаршия е оръдие в ръцете на руската държава. Аз като българин нямам основание да се съмнявам в ДАНС и други наши служби“.

Не за първи път Никанор изразява две коренно противоположни тези по един и същи въпрос, в зависимост от това в каква ситуация и сред какви хора се намира, както и какви са обществените нагласи по съответния въпрос, т.е. „според посоката, в която духа вярътът“.

По-нататък архимандритът намесва и Република Северна Македония, откъдето преди това Змеев е бил експулсиран.

„В съседна Северна Македония бяха поканени да напуснат за това, защото Руската Църква провеждаше там една много странна политика да предотврати получаването на каноничен и законен от църковна гледна точка томос за автокефалия на тяхната поместна православна църква, оставайки само с томоса, който им издаде Сръбската патриаршия“, обясни Никанор. „В момента Църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от Сръбската православна църква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия“, каза Никанор.

„На какъвто и да е междуправославен форум Македонската църква няма да седне. Това означава, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там явно Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава вече оценява като недопустим. Оттам насетне е много лесно да си представим, защото те са били покани да напуснат и от България. България и Северна Македония са съюзници в НАТО. Много ясно, че няма как един човек, който е на наша територия, но извършва нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на съседна държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто“, смята Никанор.

Трябва да отбележим, че руските шпиони, които са изгонени от България, за изгонени, защото са извършвали действия, които са били насочени срещу българската държава. Те не са изгонени заради действията им в друга държава, където е компетентна съответната чужда държава. За това, което са извършвали шпионите в Република Северна Македония, са компетентни македонските служби.

Така че едното изгонване е несъотносимо с другото изгонване, макар да има тясно сътрудничество между тайните служби на държавите в НАТО.

Не е добре да се пренебрегва вредната работа на шпионите в България и да се измества фокусът от шпионската дейност на Архимандрит Васиан Змеев и сътрудниците му на територията на България – което е главният проблем и въпрос на националната сигурност, към въпроси като Република Северна Македония, томос за автокефалия на нейната църква, статута на Руския Храм Свети Николай и прочие вторични последващи въпроси.

Също така е добре да кажем, че няма как едни шпиони да бъдат добри хора, според всеобщо приетите етични норми. Друг е въпросът какви норми спазва духовникът на Българската Православна Църква отец Никанор. Дали Евангелието, според което той трябва да проповядва, учи, че хората трябва да вредят на държавите и да шпионират? Със сигурност не! Всеизвестно е, че служителите на подворието са руски шпиони, които намираха добро сътрудничество сред духовенството на Българската Православна Църква. Самият Архимандрит Никанор имаше редовни общи църковни служби с изгонения Васиан. Вероятно е имал и лично познанство и срещи с тях, щом твърди, че „само добри думи“ може да каже за тях.

Трябва да кажем, че има много сигнали за шпионската дейност на експулсираните лица още от 2018 г. насам. А Doxologia Infonews е единствената медия, която публично е писала за вредната дейност на Руското подворие в София. през последните години.

Припомняме, че Архимандрит Никанор Мишков защити Пловдивския Митрополит Николай когато последният прегърна и целуна Волоколамския Митрополит Антоний, който е дясната ръка на Руския Патриарх Кирил. Тогава на срещата присъстваха също експулсираният Архимандрит Васиан Змеев заедно с руската посланичка Елеонора Митровафона.

Следете темата тук