Dsc03563

Ο ιερέας Ευγένιος Παβελτσούκ είναι ο δεύτερος από τους τρεις κατασκόπους που απελάθηκαν από τη Βουλγαρία – Ζαχάροβα: «Αυτό είναι βλασφημία»

BG

Σε σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, που δημοσιεύθηκε στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια στο Facebook, αποκαλύπτεται ότι ο δεύτερος από τους τρεις απελαθέντες υπαλλήλους του ρωσικού συγκροτήματος στη Σόφια είναι ο ιερέας Ευγένιος Παβελτσούκ.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σήμερα τρεις υπάλληλοι της Ρωσικής Αποστολής απελάθηκαν με εντολή του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας: ο Προϊστάμενος, Αρχιμανδρίτης Βασιανός Ζμέεφ, ο Γραμματέας, ιερέας Ευγένιος Παβελτσούκ και ένας άλλος με τα αρχικά В.Б.

Τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλγαρία για περίοδο 5 ετών.

Τα μέτρα επιβλήθηκαν σε σχέση με τις δραστηριότητές τους κατά της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Ακολουθεί το σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα:

„Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι ιερείς από τη Ρωσική Εκκλησία της Σόφιας κλήθηκαν στο βουλγαρικό γραφείο μετανάστευσης, όπου διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το έδαφος αυτής της βαλκανικής χώρας εντός 24 ωρών, ως πρόσωπα που φέρονται να αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Πρόκειται για τον Προϊστάμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σόφιας, Αρχιμανδρίτη Βασιανό, τον Γραμματέα του Γραφείου του Προϊσταμένου, Πρωτοπρεσβύτερο Ευγένιο, και έναν υπάλληλο του ναού.

Αυτή η κραυγαλέα εχθρική πράξη των βουλγαρικών αρχών δεν επιδέχεται καμία λογική εξήγηση.

Οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία του Θεού για χάρη της ενότητας του ρωσικού και του βουλγαρικού λαού στη βάση της κοινής θρησκείας και των χριστιανικών αξιών, σαν εγκληματίες, σε ειδικά αυτοκίνητα με κάγκελα στα παράθυρα, οδηγήθηκαν πίσω στο ναό από τη βουλγαρική υπηρεσία μετανάστευσης για να παραλάβουν τα πράγματά τους και θα απελαθούν σήμερα ως παραβάτες του νόμου. Θα οδηγηθούν απλώς στα σύνορα με τη Σερβία, όπου θα εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους.

Αποτελεί ιδιαίτερη βλασφημία το γεγονός ότι το βήμα αυτό έγινε την ημέρα της γιορτής της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, μια ιερή και αγία ημέρα για τους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Είμαστε εξοργισμένοι και σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η σημερινή ηγεσία της Βουλγαρίας έχει πάρει τελικά το δρόμο της καταστροφής όχι μόνο των πολιτικών επαφών μεταξύ των χωρών, αλλά και των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Τώρα ο στόχος είναι να διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ των αδελφών Ρωσικής και Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ του ρωσικού και του βουλγαρικού λαού.

Ο αρχαίος ρωσικός ναός, ο οποίος για πολλά χρόνια αποτελούσε τόπο κοινής προσευχής για Ρώσους και Βούλγαρους, τώρα θα κλείσει.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η ευθύνη για την ταχεία υποβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας ανήκει εξ ολοκλήρου στη βουλγαρική πλευρά“.

Μετάφραση στα ελληνικά: Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης