R23c35c42t4vv463

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ προέστη της Θείας Λειτουργίας στη Μονή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτας Βουλγαρίας | LIVE

BG

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ προέστη της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, σήμερα, Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023, στην Ιερά Μονή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας στην κατοικία Γκόρνι Βόντεν Δήμου Ασένοβγράντ (Στενημάχου) Βουλγαρίας, που τελείται αυτή τη στιγμή.

Με τον Γέροντα Χαλκηδόνος συλλειτουργούν Θεοφ. Επίσκοποι Βελικίου κ. Σιώνιος (Ηγούμενος των Ιερών Μονών Bachkovο και Troyan), Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος και Σμολένσκ κ. Βησσαρίων (Βοηθοί του Μητροπολίτη Φιλ/πολες), καθώς και με τον τοπικό επίσκοπο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος.

Στη Λειτουργία παρίστανται πιστοί της Μητρόπολης, προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία από 13 έως 15 Ιουλίου 2023.

Στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Φιλιππούπολης Νικόλαο συζητήθηκαν θέματα εκκλησιατικού χαρακτήρα και αμοιβαίου ζητήματος, μεταξύ των οποίων η εκπλήρωση της υποχρέωσης του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου να προσθέσει στα Δίπτυχά του το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου, γνωστή εσφαλμένα στα πρώην κομμουνιστικά κράτη ως «αναγνώριση αυτοκεφαλίας κατά τόπον Εκκλησίας».

Το άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια και μετά το πανηγυρικό γεύμα προς τιμήν του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος είναι η περίεργη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εν Βουλγαρία Εκκλησίας, η οποία αναγνωρίζει την ψευδοαυτοκεφαλία της Εκκλησίας στη Δημοκρατία του Βόρεια Μακεδονία που παραχωρήθηκε από την Εκκλησία Σερβίας με το όνομα του προκαθημένου της – „Μακαριωτάτου Στεφάνου – Αρχιεπίσκοπου Βόρειας Μακεδονίας“, αντί, για παράδειγμα, „Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, Μητροπολίτου Σκοπίων και πάσης Βόρειας Μακεδονίας“.

Στην ακολουθία παρέστη και ο βουλγαρικής καταγωγής Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Boris Gyurov, ο οποίος μετέφρασε για τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνας από και σε αγγλικά.

(UPD, 12:05 μ.μ.)

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και σύντομες ομιλίες του Μητροπολίτη Εμμανουήλ και του Μητροπολίτη Νικολάου, ο τελευταίος χάρισε στον προσκεκλημένο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα σετ εγκόλπίον και επιστήθιος σταυρός.

Διαβάστε επίσης: Ο Φιλιππουπόλεως Νικόλαος με υποκριτική ομιλία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

DSC_4031