289364330 2111166715711563 7329524716242703277 N

София Прайд 2023

Лошото време не попречи на хиляди хора да се събрат по улиците на столицата снощи, за да отбележат София Прайд – най-голямото шествие за равни права на хората с различна сексуална ориентация. За 16-а година поредна година прайдът се проведе пред Паметника на съветската армия с концерт, танци и много цветове. 

За Денис и приятелите му – най-важното е хората да се подкрепят, независимо кого обичат или как изглеждат. 

В крайна сметка сме една цивилизована държава и всеки има право да бъде себе си и да защитава това, в което вярва, смята Денис. 

Ежегодните паради са и форма на протест, за да бъдат признати основни граждански права на гей обществото.

„Според мен е важно, защото не е общо прието хората да са гейове или с различна сексуална ориентация, това да харесват същия пол. Съответно някак си сме дошли по-скоро като форма на протест, защото повечето хора, които познаваме не приемат други сексуалности.“

„Радвам се, че това събитие толкова добре се развива и с всяка следваща година има повече и повече хора. Дори в момента ни капе и ни вали и пак има хора и опашки. Вълнуващо е, просто топли сърцето.“, каза Хикен Щикен – Диди, инфлуенсър.

Сред присъстващите имаше и народни представители.

„Аз искам в България всеки да се чувства комфортно, за да може да разкрива потенциала, да гони мечтите си, защото това е в интерес на цялата държава“, каза Владислав Панев, ПП-ДБ.

За настроението се погрижиха десетки изпълнители от България и чужбина.

„Говорим си за равни граждански права, нещо, което би трябвало всички ние да имаме. И много е приятно да знаеш, че си сред съмишленици, сред хора, които обичат безрезервно, не изпитват омраза и не се страхуват да обичат.“, каза певица.

„Това наистина е най-любимия ми ден от всичките. Ако хората можеха да са толкова safe през цялото време би било прекрасно. В момента сме заобиколени от полицаи, които ни пазят, но много от хората тук всеки ден трябва да се пазят. Всекидневно живеят в страх и това не е ок.“, каза Мила Роберт, певица.

Шествието по улиците на София започна точно в 19:30. Центъра на София беше залят с всичките цветове на дъгата. За много хора това беше единственият ден в годината, когато могат свободно да бъдат себе си на улицата – без да се притесняват за своята безопасност или да бъдат съдени.

Прочетете също: От фелацио в олтара на храма, на поход в защита на „традиционното християнско семейство“