Da8bf4ced445f72891e51f84e3ea88d5

Наградиха Патриарх Неофит за „ярко присъствие“ в духовния живот на нацията

EL

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди на Предстоятеля на Българската православна църква Патриарх Неофит за „ярко присъствие“ в духовния живот на нацията, съобщи БНТ, вероятно имат предвид „за несъществуващи заслуги за обществото и за пълна липса на каквото и да е присъствие в бездуховния живот на нацията“. Наградата е на името на проф. Марко Семов за ярко присъствие в духовния живот на нацията.

„Чувство на гордост, че България има такива личности и че винаги, когато на човек му е най-трудно и когато има най-дълбоките съмнения, колебания, може да дойде и да получи съвет от него“, каза Илияна Йотова.

Каквито и награди да връчат на Патриарх Неофит, не могат да заличат истината пред българското общество – пълна липса на присъствие сред народа и близост на вярващите от страна на Патриарх Неофит. Той, както и по-голямата част от българските архиереи (митрополити и епископи), отсъстват от духовния живот на българите и като цяло от техните проблеми и трудности. Ако говорим за някакъв духовен живот в България.

Ако у Негово Блаженство Патриарх Неофит имаше дори малко христолюбиво достойство, не би приел тази награда, защото това е една лъжа. Той самият много добре знае, че той осезаемо отсъства от българското общество, а камо ли от духовния му жувот.

Христос не ни учи да лъжим и да приемаме дарове, които не заслужаваме.

Официалната церемония се състоя в Софийската митрополия.

Наградата е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията „Проф. Марко Семов“. Нейни носители са поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

На тържествената церемония присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият президент Георги Първанов, бивши председатели на Народното събрание и министър-председатели, председателите на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели, ректори, академици, журналисти, интелектуалци и общественици.

Copy of IMG_8148