2023 05 09 13 05 26

Иван Динев-Устата използва Библията, за да охули LGBTQ+ общността. Българската Православна Църква съгласна ли е с това?

Иван Динев-Устата, популярен рап изпълнител, пусна на 1 май 2023 нова песен със заглавие „Шарени джендъри“. В нея има елементи, които LGBTQ+ активисти определиха като крайно хомофобски и трансфобски, а от друга страна християни се оплакват, че техните религиозни чувства се накърняват, тъй като във видеото се използва Библията, християнски знаци и символи с цел настройване на християни срещу хомосексуалисти в едно съвременно, европейско, демократично общество, където всички граждани на страната са равни и никой няма право да накърнява чувствата и достойнството на другия, както за съжаление прави лицето Иван Динев-Устата в своя музикален продукт.

Иван Динев-Устата, заснет да се целува с Васил Боянов-Азис (архивна снимка)

„Не съм хомофоб – да ви кажа за себе си. Просто харесвам жените без пениси“, рапира Устата, който осмя транс проектите на Националния фонд за култура. Откровението му докара яростна критика и обвинения в дискриминация, нетолерантност и език на омразата. Оттук и въпросът: защо Устата трябва да налага на своите слушатели своите лични сексуални предпочитания, които са нещо интимно – ако приемем, че той „не е хомофоб“, а просто иска да сподели с обществото, че харесвал жени без пениси.

В музикалния клип участват много хора от гей общността – от драг кралица до гей семейство с дете. И ако първата ви мисъл е „Как може да са се съгласили да участват в подобен проект?“, отговорът е прост – не са. Видеото към песента „Шарени джендъри“ използва стокови видеа на автори, които нямат ни най-малка представа за контекста, в който е представен трудът им.

Скрийншот от видеото към песента

В новото парче с редица подигравки, православна Библия и религиозни символи, Устата възпява „джендъри“, „жени с бради“ и „мъже с яйцеклетки“, и разбира се Национален фонд „Култура“, който си навлече критики заради държавното финансиране на проект, част от който е било и бинго с драг кралици в софийски клуб.

Това е първият случай за последните години, в който изпълнител толкова явно използва език на омразата, за да привлече внимание и да популяризира музиката си. Проекти като този допринасят за културата на дискриминация и нетолерантност, от която българската LGBTQ+ общност страда ежедневно.

Със своята песен, в която Устата, без да е компетентен по религиозните въпроси, се позовава на цитати от Библията, извадени от техния контекст, той всъщност оскърбява религиозните чувства на християните и се опитва да настройва самите християни срещу гей общността, голяма част от която включва самата Църква, тъй като много вярващи и духовници са членове на гей общността, както и много светски певци и общественици.

Важно е Българската Православна Църква да отговори, съгласна ли е Библията, с която тя борави, да бъде използвана за насърчаване на омраза и дискриминация? Спомняме си, че Църквата не се почувства добре и протестира, когато певци използваха неин храм, за да запишат своето музикално видео. Тогава участниците се качиха на купола на храма, и позираха и танцуваха полуразголени.

По-рано пък имаше друг подобен случай, но тогава Софийска Митрополия не обърна никакво внимание. На 17 септември, с благословията на Игумена на Църногорския Монастир Архимандрит Никанор Мишков, който е известен със своето скандално поведение и много близки отношения с мафиотски и олигархични кръгове, в Църногорския Монастир бе заснето музикално видео на светска песен с протестантски текст, а на видеото се виждаше как певецът Валентин Велчев сяда на архиерейския престол и използва богослужебни книги за своето шоу. Doxologia Infonews писа за това. Софийска Митрополия си затвори очите.

Doxologia Infonews е сезирала Прокуратурата на Република България, Комисията за защита от дискриминация, Българския хелзинкски комитет, „Младежка ЛГБТ организация Действие“, Българската Православна Църква и Свещената Софийска Митрополия за поведението на Иван Динев-Устата. Doxologia Infonews настоява компетентните държавни органи да свалят въпросното произведение на Устата и той да бъде подведен под наказателна отговорност, а Църквата да се разграничи от текста и видеото на песента и да заяви ясно, че е недопустимо Библията и християнски символи да бъдат използвани за насърчаване на омраза и дискриминация срещу която и да е група в обществото и който и да е човек. Doxologia Infonews също призовава правозащитните организации да бъдат по-активни, когато има нарушения на правата на гражданите в страната, по-конкретно правата на LGBTQ+ общността.

Важно е да се отбележи, че Иисус Христос никъде в Библията не е осъждал и не е казвал дума срещу хомосексуалисти, транссексуални, както и срещу която и да е група в обществото, освен срещу търговците в храма, фарисеите, книжниците и лицемерите, и тези, които извършват действия, насочени срещу човека, животните, природата и цялото Божие творение. Христос дойде на Земята, за да спаси всички, защото Той е любов за всички. И е недопустимо Христос и Божието Слово да бъдат манипулирани и използвани за различни вредни цели, с цел създаване на омраза и ненавист срещу хората, които самите те са Божие творение и всички хора имат достойнство, което трябва да бъде ценено, зачитано и уважавано.

Вижте по-долу видеото и текста на песента:

Припев:
Шоколади, шоколади, бонибони,
Шарени джендъри! (ей, черпя ви всичките)
Весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика! (къде са ви ръчичките)
Шоколади, шоколади, бонибони,
Шарени джендъри!
Весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика!

1 куплет:
Гледам ги нагиздени, мале много лъскави!
Борят се все едно ще взимат Оскари.
Чудно общество евро-океанско –
хайвер, шампанско и нищо християнско!
Абе я кажете не на шега сега
кой ви прекара под тази дъга, а?
Родител 1 или номер 2?
Да расте така дете добре нормално ли е?

Или може би аз съм старомоден
и много ретро – демек природен.
Не съм хомофоб – да ви кажа за себе си.
Просто харесвам жените без пениси.

Like this, that and ЛГБТ
It’s like that, like this, like МДФК
It’s like DISS – като ПРАЙТе паради
Кой знай кой к’во вади за награди, а!

2 куплет:
Дайте път, че фучат тротинетки –
жени с бради и мъже с яйцеклетки.
Как ви плаща, в брой или натура,
Националният фонд за култура?

Да си гей е отдавна нормално,
а да си джендър дали е морално?
Вече се обърках и не мога да сметна
колко са мъжете в дамската тоалетна.

Нова мода или просто каприз?
Като сменяте пола поне носете и чеиз!

Извинете, че съм правил дуети с Азис,
а още не съм се превърнал във мис.
Like this, that and ЛГБТ
It’s like that, like this, like МДФК
It’s like DISS – Да му се не види!
Искате повече права от инвалиди!

Припев:
Шоколади, шоколади, бонибони,
Шарени джендъри! (Живота ли ви омота?)
Весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика! (Или НПО-та, ГМО-та?)
Шоколади, шоколади, бонибони,
Шарени джендъри! (Има 2 пола на земята.)
Весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика!

„И сътвори Бог човека по Свой образ,
по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.
И благослови ги Бог, като им рече:
плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я…“