2022 10 06 11 38 35

Скандално поведение в Църногорския Монастир: В храма снимат светска музика, с благословията на игумена Никанор Мишков

Възмутени читатели ни изпратиха видео, на което се вижда как певец на име Валентин Велчев е записал видео на своята песен „Молитва / Вяра, надежда, любов“.

Песента е светска, няма нищо общо с църковната музика, но видеото ѝ се записва в храма на Църногорския Монастир. Наред с друго, певецът използва църковните книги, за да направи своето музикално видео, а също така сяда на архиерейския престол, което е абсолютно забранено и недопустимо!

Видеото е било заснето на 17 септември 2022, с благословията на Игумена Архимандрит Никанор Мишков, който е известен със своето скандално поведение и много близки отношения с мафиотски и олигархични кръгове.

„Много благодаря на дядо Никанор за възможността да снимаме в Монастира „Св. св. Козма и Дамян“, който е известен и като Гигински, тъй като се намира близо до пернишкото село Гигинци. Щастлив съм, че игуменът видя и хареса крайния резултат. Благодаря за посрещането и на монахинята майка Павла, както и на всички духовници, които ни помогнаха по време на престоя ни в обителта“, сподели Велчев.

Мелодията на песента е светска, а текстът има протестантски елементи.

Трябва да се отбележи, че подобни явления се срещат основно в посткомунистическите църкви, където православните храмове и монастири отдавна са престанали да бъдат домове за молитва, а са станали бардаци, места за клюки, оргии, музикални видеа и други.

Очакваме ръководството на Софийска Митрополия да санкционира Игумена Архимандрит Никанор за това недопустимо, непристойно поведение и гавра в Божия дом.

Следват видеото, текста на песента и някои шокиращи кадри от видеото:

Припев:
Господи, моля те, нека не гасне
твоят свещен благослов,
скрит във словата, словата прекрасни:
вяра, надежда, любов.

Ти – който сам ме наказа!
Аз – който чакам готов,
днешната моя горчива омраза
да замениш със любов!

Ти – който всичко подреждаш!
Аз – който нищо не знам!
Дай ми в тъмата светла надежда,
като свещичка във храм!

Припев:
Господи, моля те, нека не гасне
твоят свещен благослов,
скрит във словата, словата прекрасни:
вяра, надежда, любов.