52514626018 0c32041ed0 O

Протодяконът на Софийска Митрополия Иван Петков, „бивш“ агент на ДС

След извършена проверка, Doxologia Infonews получи информация от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби, която удостоверява, че Протодякон Иван Петков, свещенослужител на Софийска Митрополия, е сътрудничил на българските комунистически тайни служби.

Наличните документи, свързани с досието му, може да видите по-долу:

Файл 1

Файл 2

Файл 3

Файл 4

Файл 5

Файл 6

Файл 7

Кратка справка:

Три имена
Иван Петров Петков

Дата на раждане
28.05.1959 г.

Място на раждане
Турция

Вербувал го служител
о. р. Иван Алексиев на 11.09.1979 г; регистриран на 06.03.1978 г.

Ръководил го служител
полк. Петко Пенев Петков; о. р. Иван Алексиев; о. р. Маринчев

Структури, в които е осъществявано сътрудничеството
ДС, ПГУ-ІV

Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник
агент

Псевдоними
Мирослав; Младенец

Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1
Собственоръчно написано агентурно сведение; документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от щатен служител, документи от щатни служители, рег. бланка, съдържащи се в дело Ф1, а.е. 5024 – 2 тома; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3.

Публична длъжност или публична дейност
Член на ръководен орган на партия (Член на Национален изпълнителен съвет) от 28.06.2006 г.

Политическата партия, за която се говори в информацията, се казва „Български национален демократичен съюз „Целокупна България“. Клирикът на Софийска Митрополия е бил член на органа ѝ на управление от юни 2006 до октомври 2018, според Агенцията по вписванията.

Също така той е членувал в ръководството на партията продължително време докато е бил клирик, което е в нарушение на Свещените Канони и Устава на Българската Православна Църква, абсолютно забраняващи на клирици да членуват в политически партии. Според близки от обкръжението на протодякона, той е хиротонисан може би 2007 или 2008 г. Но за всеки случай ние можем да се позовем на най-старата налична публикация в сайта на Българската Патриаршия, в която се споменава името на Иван Петков като дякон. Това е 2009. По този начин разбираме, че в продължение на близо девет години ръководството на Софийска Митрополия, видно от данните, си е затваряло очите за нарушителната дейност на нейния клирик, и е редно да отговори защо е допускала подобно нарушение. Трябва да се спомене, че Петков е и хиротесан (отличен) за протодякон през 2014 в Санкт Петербург по време на съслужението на Българския Патриарх Неофит с Московския Патриарх Кирил.

Отец Петков е много близък приятел с друг бивш агент на ДС, проф. Иван Желев Димитров (досието му вижте тук), заемал все високи държавни и църковни постове. Димитров е извършвал разузнавателна дейност на Атон и други места в полза на българските комунистически служби. Двамата с Петков са известни с любовта си към Русия, омразата си към Вселенската Патриаршия, Патриарх Вартоломей, и разбира се своя етнофилетизъм.

Проф. Иван Желев Димитров

Двамата „бивши“ агенти на 27 декември 2022 посетиха Вселенската Патриаршия като част от делегация на Софийска Митрополия, водена от Белоградчишкия Епископ Поликарп, Викарий на Българския Патриарх Неофит. Посещението им провокира скандал, с който можете да се запознаете в подробности тук.

Между другото, малко преди да заминат към Истанбул, приятел на протодякона, националист от ВМРО-БНД Стефан Грънчаров, написа във Фейсбук на 22 декември 2022 следния пост, в който се вижда с какви неща се занимава протодяконът:

В навечерието на един от най-големите християнски празници Рождество Христово имах честта да се запозная с един много интересен и интелигентен човек. Протодякон Иван Петков бързаше да отпътува за Истанбул, където ще стане част от честванията на 27 декември на Св. Стефан в желязната църква, която именно носи името на светеца. Срещата ни бе за петък, но на него му се наложи спешно да тръгне, а аз държах да му подаря специален подарък за желязната църква. Става дума за каменна икона на Исус Христос, която да занесе в църквата и тя да бъде осветена на празника. Автор на иконата е общинския съветник Димитър Антов. Освен нея на българската общност в града подарихме националния трибагреник и календари с лика на Апостола на свободата. Въпреки, че се видяхме на бързо той ми разказа много интересни неща за настоятелството на църквата, за българската община там и като цяло проблемите на българската общност и опитите на Вселенската патриаршия да сложи ръка на всичко българско в града. Поговорихме за отношенията на българската православна църква към общностите ни зад граница, а също така загиването на западноевропейската цивилизация и култура. За нуждата от противопоставяне на болестта гейлиберализъм и нуждата от защита на традиционните български ценности. Имам обещанието му, че след завръщането си от Истанбул ще се видим и ще говорим отново как може да си помагаме в борбата за българщината и духовните ценности.

Няма да питаме отец Иван Петков как съвместява с духовната служба като клирик национализма, етнофилетизма, омразата към Вселенската Патриаршия и западните ценности, своето агентурно и политическо минало, проруската пропаганда и пр. Оставаме този въпрос на ръководството на Софийска Митрополия, което трябва да даде отговор на обществеността какви хора хиротонисва и назначава: a)да се грижат за душите на хората и да проповядват Словото Божие, или б)да донасят на службите и да вършат политически и националистически дела, и да отвращават хората от Църквата. Също така е добре протодяконът да отговори каква е била личната му цел да посети Вселенската Патриаршия на 27 декември 2022, при положение, че толкова много я ненавижда. Да не би и днес той да продължава да донася на нечии тайни служби далеч на север?

Заслужава си да се припомни, че на 29 май 2019 в Националния дворец на културата в София, по време на луксозна празнична вечер, бе представена книгата на протодякон Петков „Да живееш с вяра“, написана и издадена с благословията на Българския Патриарх Неофит. В книгата се отправят сериозни обвинения срещу турската държава и Вселенската Патриаршия. Снимки от събитието са достъпни тук.

Добре е също така да се отбележи активността на протодякона на личната му страница във Фейсбук, където се подвизава под псевдонима „Салон Салони“ (Салон ЕООД е името на семейния му бизнес). По-конкретно, Петков споделя публикации от проруска пропагандистка страница, антиваксърска пропаганда и изразява омразни въгледи за Вселенската Патриаршия.

1. Филип Киркоров пее песента „Моя страна, моя България“. Текстът, придружаващ видеото, гласи: „БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ невъзможно да ги разделиш…“. Киркоров подкрепя руската военна инвазия и агресия срещу Украйна.

Скрийншот

ЛИНК

2. Видео от YouTube, озаглавено „8 кръвни проби под микроскоп с тъмно поле“. Видеото има за цел да разубеди хората да се ваксинират срещу коронавирус. Протодякон Петков не е наказван заради това, че проповядва антиваксърство. В Русия, Гърция и други страни духовниците биваха наказвани когато разпространяват смъртоносни учения сред хората.

Скрийншот

ЛИНК

3. Третият пример е телевизионно участие на Протодякон Иван Петков и проф. Иван Желев Димитров, които коментират и оспорват действия на Вселенската Патриаршия спрямо българоезичната православна общност в Истанбул. В изказванията си двамата проявяват крайно невежество и неразбиране на църковните въпроси, както и липса на каквото и да е църковно съзнание, замествайки го основно с националистическо.