Cover 2016b 620x350

Почина бившият крал на Гърция Констандинос II

EL

След няколкодневен престой в интензивното отделение на болница „Игия“ бившият крал на Гърция Констандинос II почина късно тази вечер, на 82-годишна възраст.

Бившият крал Констандинос Гликсбург получи инсулт и въпреки че състоянието му се смяташе за сериозно през последните няколко дни, той остава стабилен.

Информацията гласи, че е резултат от полиорганна недостатъчност е настъпила неговата смърт.

По стечение на обстоятелствата на 11 януари 1923 г. неговият дядо Констандинос I умира.

Преди година той се зарази с COVID-19 и беше хоспитализиран в болница „Атикон“ в Атина, а преди няколко месеца получи нов инсулт, така че общото му здравословно състояние го направи уязвим, съчетано с напредналата му възраст.

Трябва да се отбележи, че в средата на декември 2021 г. той отново беше хоспитализиран в клиниката HYGEIA с пневмония.

През последните дни децата му, които живеят в чужбина, както и сестрите му бившата кралица на Испания София и принцеса Ирина Гръцка бяха дошли в Атина, за да бъдат близо до него.

Двете сестри с техния брат са силно призвързани един към друг и през годините винаги са си помагали в трудни моменти.

Официалното съобщение на клиниката се очаква в сряда сутринта.

Погребението му ще бъде в кралското гробище в летния дворец Татой, 15 километра северно от центъра на Атина.

В сряда гръцкото правителство заедно със съответните комисии ще заседават извънредно за да подготвят всичко, което е нужно за погребението, на което ще присъстват кралски особи и гости от целия свят.

Бог да го прости!

Кратка биографична справка

Констандинос Гликсбург е роден в Атина на 2 юни 1940 г. и е единственият син на крал Павлос I и кралица Фредерика. Той бе крал на Гърция от 1964 г. до 1974 г. Потомък е на династията Шлезвиг-Холщайн-Глюксбург, син е на крал Павлос I и на Фредерика Хановерска. Като потомък на датския крал Кристиан IX той е носел и титлата принц на Дания.

През 1947 г. той е назначен за наследник на трона след интронизацията на баща му Павлос, като единственият мъжки потомък на краля, както е определено от конституционните разпоредби на Кралство Гърция.

След внезапната смърт на баща му на 6 март 1964 г. принц Констандинос полага клетва като нов крал на Гърция, получавайки титула Крал на Гърция Констандинос II.

От малък се занимава със спорт. На Олимпийските игри в Рим през 1960 г. печели златния медал по ветроходство.

На 6 март 1964 г. крал Павлос умира от рак и е наследен на трона от 24-годишния принц Констандинос като гръцки крал Констандинос II. Въпреки че е популярен и обичан, той е смятан за млад, неопитен и под силното влияние на майка си кралица Фредерик.

Констандинос се жени за 18-годишната датска принцеса Анна–Мария, третата дъщеря на датския крал Фридрих IX. Сватбата се състои в Атина на 18 септември 1964 г. в Митрополитския Храм Благовещение Богородично. В присъствието на целия Свещен Синод на Еладскат Църква Архиепископът на Атина Хрисостом II благословя брачните халки на младоженците, преди Фредерика да ги сложи на пръстите им, докато през цялото време на Тайнстовото двама принцове държат обсипаните с диаманти корони над Констандинос и Анна-Мария. Те имат пет деца, Алексия, Павлос, Николаос, Теодора и Филипос.

Политическата ситуация по време на управлението на Констандинос е особено поляризирана между министър-председателя и лидер на Центристкия съюз Георгиос Папандреу и лидера на Националния радикален съюз Панайотис Канелопулос, който по същество заменя самозаточилия се основател на партията Констандинос Караманлис.

В нощта на 20 срещу 21 април 1967 г. е извършен военен преврат от група офицери, водени от полковник Георгиос Пападопулос, с участието на бронетанковия бригаден генерал Стилианос Патакос и полковник Николаос Макарезос.

След идването на власт в Гърция на „Хунтата на черните полковници“ Констандинос II се опитва да й се противопостави и призовава народа на въстание. Но не получава достатъчно поддръжка и е принуден да напусне страната и да заживее в Рим.

Крал Констандинос II абдикира и така приключва 3-годишното му свободно управление и 7-годишното му в изгнание като крал на Гърция.

Режимът, наложен на Гърция от април 1967 г. до юли 1974 г., става известен като „Диктатурата на полковниците“ или „Хунтата на полковниците“ или „седемте години“. Поддръжниците му го наричат ​​„Революция от 21 април“.

След възстановяването на демокрацията през лятото на 1974 г. е започнато съдебно разследване на събитията от държавния преврат от 21 април 1967 г.

На 22 ноември 1974 г. е обявен референдум (Държавен вестник A’ 353), а на 8 декември същата година той се провежда в Гърция за формата на държавното устройство между монархия и република. Резултатът от референдума е 69,2% в полза на Републиката.

До 2013 г. бившият крал живее със семейството си в Лондон. През май 2013 г. семейството се премести за постоянно в Гърция, в населеното място Порто Хели, в Община Ермионида, на 6 километра от остров Спецес. Заради сериозни проблеми със здравето обаче в последните месеци бившият монарх живееше в Атина недалеч от болницата, в която се лекуваше.

През 2002 г. Констандинос II и други членове на семейството му бяха компенсирани с 13,7 милиона евро за тяхната бивша собственост в Гърция, включваща и летния дворец „Татой“ северно от Атина, който сега се реставрира, както и вила на остров Корфу, където е роден принц Филип, херцогът на Единбург, съпруг на кралица Елизабет II и баща на настоящия крал на Англия Чарлз III Сега тази вила е превърната в музей.