Cover 2016b 620x350

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Στο Τατόι η ταφή του

BG

Μετά από αρκετές μέρες παραμονής στη ΜΕΘ του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδος πέθανε αργά απόψε, βράδυ Τρίτης 10 Ιανουαρίου, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και παρόλο που τις τελευταίες μέρες η κατάστασή του κρινόταν ως σοβαρή, παρέμενε σταθερή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Κατά σύμπτωση στις 11 Ιανουαρίου 1923 είχε πεθάνει ο παππούς του βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’.

Πριν από έναν χρόνο είχε νοσήσει με COVID-19 και είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Αττικόν, ενώ πριν από αρκετούς μήνες είχε υποστεί ξανά εγκεφαλικό, οπότε η γενική κατάσταση της υγείας του τον καθιστούσε ευάλωτο, σε συνδυασμό και με την προχωρημένη ηλικία του.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021 είχε νοσηλευθεί ξανά στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ με πνευμονία.

Τις τελευταίες μέρες είχαν έρθει στην Αθήνα, για να είναι κοντά του, τα παιδιά του, που διαμένουν στο εξωτερικό, καθώς και η αδελφή του Σοφία.

Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του θεραπευτηρίου.

Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη, ούτως ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα τελετουργικά της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ποιος ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου, ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο μετέφερε τις εξουσίες του στο διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος γινόταν πλέον Αντιβασιλέας της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιβασιλείας, ο Κωνσταντίνος περιορίστηκε στην υπογραφή διαταγμάτων και νομοθετημάτων, όπως ο διορισμός και η αποδοχή παραιτήσεων κυβερνητικών μελών.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄. Αν και δημοφιλής, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του βασίλισσας Φρειδερίκης.

Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1964 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους στον κόσμο: του 24χρονου Κωνσταντίνου και της 18χρονης Άννας-Μαρίας. Η πριγκίπισσα της Δανίας Άννα – Μαρία είναι τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.

Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.