34325f34543v534v66g5646g54y

Опело на бившия Крал на Гърция Констандинос II | LIVE

EL – EN

В този момент, в Митрополитския Храм Благовещение Богородично в Атина се отслужва Изходното последование (Опело) на бившия Крал на Гърция Констандинос II, възглавено от Негово Блаженство Архиепископа на Атина и на цяла Гърция Йероним II в съслужение с 12 митрополити от Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква.

Последна в Митрополитския Храм пристигна бившата Кралица на Гърция Анна-Мария, придружена от принцеса Мари-Шантал, съпруга на престолонаследника на Гърция принц Павлос.

Бившата Кралица на Гърция бе придружена до тленните останки на покойния ѝ съпруг от престолонаследника Павлос.

Ковчегът с тялото на покойния крал на Гърция Констандинос II беше донесен в Митрополитския Храм малко след 11:00 часа, след края на всенародното поклонение, което защочна в 6:00 ч. в Параклиса на Свети Елефтерий.

В Митрополитския Храм пристигнаха и поканените гости, за да станат съпричастни в скръпта на синовете на бившия крал – Павлос, Филипос и Николаос. Малко след 11:30 часа пристигнаха почетният Крал на Испания Хуан Карлос, който дойде от Абу Даби със съпругата си и сестра на бившия Крал Констандинос II, Кралица София и двете им дъщери Елена и Виктория – Федерика. Принц Николаос излезе от храма, за да ги приветства. Кралят на Испания Фелипе заедно със своята съпруга Кралица Летисия също пристигна за да изпрати своя вуйчно. Те бяха посрещнати на стълбите от принц Павлос. След това пристигна и принцеса Ан от Английското кралско семейство.

След това пристигна кралят на Нидерлангия Вилхем Александер заедно със съпругата си Кралица Максим, която беше посрещната от Павлос. Преди това бяха дошли принц Алберт на Монако, Кралицата на Дания и сестра на бившата Кралица на Гърция Анна-Мария, Маргарет, Великият херцог от Люксембург Хенри.

Още от 11:20 часа в Храма присъстваха и представители на правителството, а именно вицепремиерът на Гърция Панайотис Пикраменос и министърът на културата и спорта Лина Мендони, които представляват правителството на Гърция.

Присъстват още Мариана Вардинояни, Макис Воридис със съпругата си, депутатът от Нова Демокрация Танасис Давакис, президентът на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, Александрос Ликурезос, Евгения Манолиду.

Ковчегът е поставен в средата на Храма пред дверите, а отпред на маса и върху сини и червени възглавници са поставени олимписйките и военни медали на бившия крал. Тримата сина на краля лично подредиха медалите и видимо развълнувани, се сбогуваха с баща си. Малко след 12:00 часа в храма пристигна Татяна Блатник, голямата дъщеря на бившия крал на Гърция Алексия, със съпруга си и децата им.

След края на Изходното последование (Опело) тленните останки ще бъдат пренесени в бившия летен дворец Татой, на 15 км северно от центъра на Атина, където ще бъде погребан в кралското гробище.

Десетки хиляди гърци се бяха събрали пред Митрополитския Храм за да изпратят последния гръцкия крал Констандинос II.

Повечето от тях викаха: „Да живее Краля!“, „Безсмъртен“, „Нашият Крал Констандинос винаги ще бъде жив за нас!“ „Да живее новият Крал Павлос“.

Роялистите в Гърция към този момент са около 15% от населението на страната.