Στιγμιότυπο οθόνης 2023 01 24 18.24.10

Вселенският Патриарх: Руската Църква има папски претенции, не Вселенската Патриаршия

ENELUADEGE

Интересна дискусия се проведе на събитието, организирано от Организацията за насърчаване на гръцката и православна култура „Енеос“, относно автокефалията на Православната Църква на Украйна и войната на Русия срещу Украйна.

Вселенският Патриарх Вартоломей във видеообръщение подчерта, че предоставянето на автокефалия на ПЦУ няма нищо общо с геополитически фактори и с неприемливото нахлуване на Русия в Украйна – обратното на това, което твърди Руската Църква и нейните пропагандисти, сред тях Пловдивският Митрополит Николай, който няколко пъти убедено от амвона изрази мнение, че според него вина за войната „носи“ Вселенската Патриаршия, тъй като, предоставяйки Томос за автокефалия на ПЦУ, тя е „провокирала“ Русия да нападне Украйна. Такива са несъстоятелните нападки на московските и промосковските агенти срещу Майката Църква.

Както коментира Вселенският Патриарх, войната е изкуствено свързвана от Руската Църква с автокефалията на Украйна, за да прикрие своите отговорности и големите си амбиции. „Русия задълбочи пропастта между украинци и руснаци, а не автокефалията на Украйна, която беше дадена на изстрадалия украински народ. Реакцията на Русия произтича от опит за налагане върху украинския народ и от липсата на здрава църковна съвест“.

Вселенският Патриарх подчерта, че Константинополската Църква е подала ръка на Русия за решаването на украинския въпрос, но усилията не са дали резултат по вина на руската страна, която пък не признава това.

„Ръководството на Московската Църква се опитва да наложи нова еклисиология, която събаря църковния ред въз основа на нови учения. Но трябва да разбере, че Вселенската Патриаршия е единствената гаранция за единството на православието. Без Вселенската Патриаршия, Православието ще попадне във водовъртежа на национализмите, в затвореността на самодостатъчността, в презрението на съвременния свят“, каза Вартоломей.

Той добави, че Руската Църква продължава да обвинява Вселенската Патриаршия, че е отговорна за напрежението в православните отношения, но истината е, че „Русия и нейната църква са тези, които създават напрежението; Руската Църква нахлу неканонично в юрисдикцията на Александрийската Патриаршия, опетнявайки имиджа на Православието в очите на християнския свят“.

Във видеопосланието си Вселенският Патриарх подчертава, че ръководството на Руската Църква смята, че намесата на Вселенската патриаршия е създала схизма в православието. „За нас това не е вярно. Предоставянето на автокефалия е съществен принос за единството на Православието като практически израз на православната еклисиология и вековната църковна практика.“

„Именно действията на Руската Църква заплашват единството на Православието, а не отговорът на Вселенската Патриаршия на искането на украинския народ.“

Той подчерта, че папски претенции има Руската Църква, а не Вселенската Патриаршия. „Москва не признава правото на украинците да имат автокефална църква, защото иска да ги потиска, иска да превърне православието в конфедерация от църкви, за да може тя да има думата. Нейният открито арогантен и хегемонистичен манталитет ще подчертае централната роля на Вселенската Патриаршия в православния дискурс.“

„Автокефалията на Украйна е приключен факт и въпрос на Църквата, и не може да бъде отменена с никаква пропаганда или война. Руската Църква безмилостно преследва майцеубийството (убийството на своята Майка Църква – бел.прев.). Всички сме свидетели на катастрофата, която се разиграва на украинска земя. Трябва незабавно да се постигне прекратяване на огъня.“

Той призова всички православни автокефални църкви, които все още не са го направили, да пристъпят към признаване на автокефалната Църква на Украйна.

„Призоваваме всички православни автокефални църкви, които все още не са го направили, да продължат с признаването, като по този начин изразят подкрепата си към страдащия украински народ, а Руската Църква да се извини за това, което е причинила на православието.

Намеците за връзка между войната и предоставянето на автокефалия са измислици на болното въображение, за да се прикрие престъплението, което се извършва в момента в Украйна.

Православният украински народ никога няма да приеме, че неговата църква трябва да продължи да бъде подчинена на Московската Патриаршия, която благослови нахлуването в родината му.

Архиепископът на Австралия: Руската Църква се държи като църковен подземен свят

Архиепископът на Австралия Макарий от своя страна подчерта, че „това, което се случва днес, е следствие от болна еклисиологична ситуация. От 1433 г. руснаците са опитвали всяка незаконност, която са извършили, да я обгърнат с определена духовност и порядък“.

„Московският Патриарх представи примера на Бога, че Бог е дал своя Син, за да бъде принесен в жертва. И обръщайки се към руснаците, той ги призова да се жертват във войната срещу Украйна. Тук говорим за църковен подземен свят и всичко това се опитва да бъде заобиколено с несъществуваща духовност.“

Архиепископ Макарий подчерта, че случващото се не е следствие от автокефалията, а следствие от една болна мисъл, която трябва да ни тревожи. „Малко съм разочарован, че някои църкви не реагират. Аз лично съм обезпокоен, защото църквите не виждат какво се случва в църковния процес. Москва се опитва да създаде паралелен православен свят, който няма нищо общо с реалния православен свят.“

„Ако погледнете историята на Москва, например когато попитате руските архиереи защо са били отделени от Вселенската Патриаршия, те имат готов отговор за вас. Защото те твърдят – Патриаршията избра Исидор, който е унитарист, който участва във Ферарския събор, ние не искаме такива неща; ние сме чисти православни.“

„Но те не говорят истината, че те самите създадоха схизма, бяха откъснати от Патриаршията и когато тя не отговори, те я поставиха в църковни рамки.“

Евангелос Венизелос: Геополитиката на войната се пресича с геополитиката на Църквата

От своя страна, уважаваният професор по конституционно право и бивш министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос подчерта, че руското църковно присъствие в Украйна под омофора на Онуфрий е изключително трудно. Въпреки твърдението, че се е отделил от Русия, такова нещо не съществува, има религиозен и етнически конфликт.

Г-н Венизелос характерно отбеляза, че геополитиката на войната се пресича с геополитиката на Църквата.

„За щастие имаме този резултат, който видяхме на архиепископските избори в Кипър. Трябва да се отбележи, че Древните Патриаршии са тези, които не признават томоса. Да вземем Антиохийската Патриаршия. Балансът на силите в Сирия се пренася и в Украйна. Вместо това Йерусалимската Патриаршия пое инициативата в Аман, Албанската Църква не е признала автокефалията на Украйна, а от друга страна – има сериозен проблем и с Грузинската Църква, както и в славяноезичните Църкви.

Всички тези страни, на които отговаря вестфалският пример за автокефалия, от 16 век имаме православна Вестфалия. Всяка държава придобива и Църква. Всички онези държави, чиито Църкви отказват да признаят Митрополит Епифаний, участват в санкциите срещу Русия. С изключение на Сърбия, останалите страни са членки на НАТО, чиито Църкви подкрепят руската концепция. Това се случва и със страните от Централна Европа, като Чешката република, в църквите, които са живяли с издаването на два томоса, са предоставени два томоса.

Въпросът с Република Северна Македония е много сериозен. Фанар не е предоставил автокефалия, но Сърбия го направи, поставяйки ги в трудна позиция, тъй като са в НАТО и участват в санкциите срещу Русия.

Така се нарушава традицията на поместните Православните Църкви да се подчиняват на държавата. Такава е била и съдбата на Църквата в периода на съществуващия социализъм. Сега те се отклоняват от политиката на държавите”.

Папата и Патриарх на Александрия: С голяма тъга низвергнахме Леонид Горбачов

Имаше и намеса от страна на Александрийския Патриарх Теодор II с видеозаписано послание.

„Ние първи се сблъскахме огъня на руската инвазия. Ако смятат, че съм ги онеправдал, нека ме изтрият от диптихите, както направиха. От деня, в който Митрополит Епифаний беше признат, аз станах еретик и те са прави. Ако имаха някакво църковно благоприличие, трябваше да уважават моя диоцез, както направих и аз. Никога не съм се опитвал да нахлувам в диоцеза на Руската Църква, защото уважавам тяхното пространство.

Техният път беше грозен, нечестен, те се опитват да купят съвестта на африканските свещеници, повечето от които умоляват собствените ни епископи да се върнат в нашата Патриаршия.

Никога не бих искал да отпиша от Диптисите мой брат. Но това беше мярка, която взеха всички синодални архиереи, аз винаги го обсъждам с архиереите и им благодаря, че всички са близо до мен. С голяма тъга низвергнахме Леонид Горбачов (бивш Клински Митрополит Леонид – бел. прев.). Той беше мое дете, беше близо до мен 11 години в Кайро. Патриарх Кирил за съжаление беше отписан от Диптихите, но това трябваше да бъде направено.