Breadcrumbs News

Архиереите на Българската Православна Църква не почетоха жертвите на Холокоста

ENUAEL

Тази година Българската Православна Църква не почете жертвите на Холокоста в днешния Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.

До момента на публикуване на тази публикация няма нито едно обръщение на йерарх на църквата, нито информация за отслужена Панихида.

Трябва да се отбележи, че силата на Българската Църква не е в подобни събития – почитане на паметта на жертви на геноцид и осъждане на престъпления срещу човечеството, а в други сфери – например почитане на „руските войни, паднали за свободата на Отечеството“, осъждане на гей прайдове и хули срещу LGBTQ+ общността, неприемане на Истанбулската конвенция срещу насилието над жени, които именно в т.нар. „традиционни семейства“, пропагандирани от православната и други църкви, са най-насилвани и унижавани, заклеймяване на абортите, обявяване на Папа Франциск за „еретик и предтеча на Антихриста“ и прочие.

Срамно е, че Църквата в България забравя жертвите на човешкото зло, докато те продължават да се множат по света, по-специално в Украйна.

Докато църквата носи гордостта на своите предци, помогнали за спасяването на българските евреи, нека не лежи на стари лаври, а и днес да извършва някакво пастирско служение.