2022 12 28 22 09 14

Руската Църква ще помага финансово на африканците да отнемат храмове на Александрийската Патриаршия

EL

Руската Православна Църква продължава вече една година да извършва църковна терористична дейност в диоцеза на Древната Александрийска Патриаршия и на цяла Африка.

В интервю за „Россия сегодня“, дадено на 27 декември 2022 г., низвергнатият от сан руски „митрополит“ Леонид Горбачов, ръководител на схизматичната „Руска Екзархия в Африка“, неговата парацърковна организация „ще помогне да се защитят в съда правата върху храмове, построени с пари на местните общности в Африка – храмове, претендирани от Александрийската Църква“.

„Можем да използваме храмове, за които в момента се водят съдебни спорове. Има и такива, защото Гръцката Църква не се стеснява от нищо, опитвайки се да отнеме от африканците дори онези храмове, които те са построили със собствени пари и лични спестявания. Ние няма да оставим нещата просто така, ние ще помагаме юридически, процедурно“, каза Леонид Горбачов.

Той добави, че схизматичната „Руска Екзархия в Африка“ ще строи храмове в тези страни на континента, където общностите нямат сгради. Също така, според него, Руската Църква обсъжда с руските власти използването на ненужни сгради на бивши търговски мисии в Африка, които да бъдат преустроени в храмове на схизматичната „Руска Екзархия в Африка“.

„Там, където са нужни (храмове – бел. ред.), ние наблюдаваме, трябва да разберем какво, къде и как. <…> Сега пътната карта е в процес на разработка, невъзможно е да се посочи географията на континента, който се състои от 1,3 милиарда души и 54 държави. Там, където има възможност да се използват някои обекти, които са били наши, например ненужни сгради на търговското представителство, нещо друго – за това говорим с властите на Руската федерация “, обясни Горбачов.

Руската Църква започва една много опасна тенденция в Африка, не стига, че окупира храмове на Александрийската Патриаршия, подкупва клирици, присъединява низвергнати от сан клирици към своята организация и т.н., но вече започва да настройва местното африканско население срещу Александрийската Патриаршия, опитвайки се да заграби храмовете на Патриаршията.

Храмовете в Африка на Александрийската Патриаршия са строени с дарения, които основно са дошли от Гърция, САЩ и от различни богати хора. Местните хора почти нямат принос в това, поради една основна причина – крайно нисък социален статус. Но за сметка на това местните православни християни от Африка с много любов и благодарност се черкуват в тези храмове.

Руската Църква има опит в даването на подкуп, в купуване на епископи и клирици, сега ще започне да подкупва корумпирани африкански съдии и държавни служители. Известно е, че в Африка корупцията е изключително добре развита, от което се възползва както Руската федерация, така и Руската Църква.

Само по този начин, Руската Църква може да отнеме храмове на Александрийската Патриаршия, защото ако съдът е справедлив и честен, той ще отхвърли всякакви съдебни искове и претенции на местните африканци за собствеността на тези храмове.

И все пак, за съжаление, руският империализъм изглежда не притеснява поместните православните църкви, които изобщо не се вълнуват от еретическата и нацистка идеология за „руския свят“ и етнофилтисткия характер на наименованието „Света Русия“, с цел завладяване на света.

Руската Църква в Африка тръгва по много лош път. Може да се стигне до там, че Александрийската Патриаршия да наложи схизма на Руската Църква, заради продължаващото грубо нарушаване на Свещените Канони на Православната Църква, а преди това да отлъчи от Църквата Леонид Горбачов и останалите низвергнати от нея клирици от редиците на вярващите.