8945618451

Послание на Архимандрит Дионисий Мишев за настъпващата Нова 2023 година

ЧЕСТИТА И БОГОБЛАГОСЛОВЕНА

НОВАТА 2023-та ГОДИНА !

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ И СЪНАРОДНИЦИ,

Новата година, настъпи! Създалият ни Бог, в Когото са времената ни е предвидил нас – човеците да сме маята, която както изпълва с въздух тестото, така и ние да изпълваме с дух земята. Наши са и призванието, и дългът да повдигнем този свят и хората в него като проявяваме на дело всичко в живота си така, че то да служи за утвърждаване на справедливостта в личните и социалните, икономическите и международните, политическите и междурелигиозните отношения, без да забравяме никога, че няма справедлив ред, гарантиращ човешката свобода, без хора, които искат и отдават сили за това те самите да бъдат справедливи.

Всеки един от нас в молитвите си в Деня на новолетието изразява стоновете на душата си такива, кавито те са към настоящото време, пребивавайки в търпение и очакване. Така прави и Църквата. И тя се моли на Онзи, Който я основа и е неин Глава през същия поглед “докле дойде Той” (1 Кор. 11:26).

Да, с Новата година се открива пред човека хоризонт със светли надежди за един по-честит, по-достоен и по-доброплоден живот. Времето е ценно съкровище. Да е благословен Бог, Който държи времената и годините в Своята Си власт! Нека след красотата и пищността на празничното посрещане на новолетието от Рождеството по плът на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос  в трезвостта на умовете си и в чистотата на сърцата си да осъзнаем истинността на Неговите думи: “Не си събирайте съкровища на демята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат, но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви” (Мат. 6:19-21)!

Наистина хубаво е, че фанфарите провокират към красивото и изящното, което се вижда в тъмнината на нощното небе. В такава тъмнина съществуват не един и два момента не едно или две събития в рамките на една година, които все пак ни проявяват красивото, което е над нас, макар и обгърнато в ежедневието на мрачността. С добродетелите на любовта към всичко – към Твореца, към нас и към всичко, що Бог е сътворил, то ние имаме надеждата. А тя на няколко пъти ни води и до вярата, която нека да не оскудява в душите ни! Тя ни е и диханието, и радостта, а и избавлението от “мира сего”. Придобием ли и заживеем ли добродетелно с тези фундаменти на християнството, то ние ще придобием и премъдростта, която е едновременно меч и щит в този наш земен живот.

Нека в предстоящата година да заживеем в съразмерност в стремежа за постигане на благоденстваща удовлетвореност и в духовна удовлетвореност! При полагане еднакво грижи и за тялото, но и за душата ние ще живеем спокойно, щастливо и честито! Нека всякога знаем и съзнаваме, че от временния живот, отмерван календарно, ще преминем във вечния, където ще ни се въздаде според това как сме живели тук!

Благодарим на Бога за всичко, за всичко преживяно  от нас, за всичко, което ни се е случило – и добро, и лошо! Благодарим Му за изтеклата година, в която цялото човечество си взе поука и разбра, че войната и кръвопролитията не са останали в далечното вече минало! Но преди да продължим – сега – под триумфиращия от светлината на красотата от фойерверки, зари и фанфари небосвод да си пожелаем един другиму – “Тъй да светне пред човеците светлината ви, та като видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец!” (Мат. 5:16)

Изтеклата година я изпращаме, изпращайки оттук – от нас към Царството на вечността една велика църковна личност – Негово Светейшество Почетния Папа Бенедикт XVI. Той бе духовен водач на римокатолиците по целия свят – такъв, какъвто се ражда веднъж на век. А той – веднъж на седем века! Смелост и смирение. Първият Папа, който по своя воля изненада света, отказвайки се от Престола си, само, защото той служи на Църквата на Христа и отчете, че неговото здравословно състояние не ще да е в пълнота полезно на нея. Той живееше с разбирането, че той тлужи на Църквата, а не тя на него. Папа Бенедикт XVI – Йозеф Рацингер е един от най-големите теолози на XX-ти век. Един измежду най-много петима. Мечтаеше за Църква – такава, каквато е била в Първото хилядолетие. Дано светлината по пътя на душата му да огрее и нас, и да ни въздигне малко по-просветени и по-посветени за по-достойно земно житие! Дано и той от горе да благослови Новата година!

Той казваше малко преди да се оттегли от престола на св. Петър: “Да вървим смирено с Бог, значи да вървим в радост. …Св. прор.Авакуум се радва в Господ и по време на суша, и по време на лоша реколта. В Библията радостта е свързана с упованието в Божията вярност. … Радваме се за вярата и надеждата на хората, които не дават тяхното достойнство да бъде унизено, виждайки в тях Божията чудна благодат и обещание за свобода. Нека да споделяме именно тяхната радост, за да получим от тяхната смелост и вярност! … Бог на живота да ни отведе до справедливостта и мира!” (Понтификална омилия, площад “Св. Петър”, 17.01.2013 г.)

Колко актуално, нали?! Днес светът осъзнава, че за нас хората приоритет трябва да стане мирът, който се постига само в справедливостта. 99, 6 процента от хората по света са от страната на несправедливото разпределение на благата, а 0,4 процента  от населението на Земята несправедливо се ползват от бедността на мнозинството спрямо тяхното свръхбогатство. Днес мирът е вече отново мечта. Държави искат да превземат други. В миналата 2022-ра година Руското държавно ръководство започна унищожителна война срещу Украинския народ. Посрещаме година, в която предишната я оставихме като гробище. Наздравиците, за да донесат телесното здраве изискват и духовното честване на всяка човешка жертва, принесена на олтара на войната, която Бог иска да се прекрати веднага. Неравенствата по света между народи и между хора на какъвто и да е принцип са противни на Божията воля. Длъжни сме всички заедно да ги преодолеем!

Нека Новата 2023-та година да стане Година на диалога!

Днес Православната църква се моли да бъдем избавени от всяко видимо и невидимо зло; да се премахнат всички вражди, раздори, безредия и междуособни борби; да имаме Божия мир в себе си и помежду ни, както особено сега за бърз мир между Украйна и Руската Федерация; за твърда и нелицемерна любов; за добре устроен добродетелен и доброжелателен безгрешен и дългоденстващ в многолетие и крепко здраве живот; успех във всяко полезно добро дело; за изобилие на земни плодове; за сила; за благочинно управление на държавите и обществата; за безгрешен дори при задоволство живот; за Божии милост и щедрост; за утеха на скърбящите; за изцерение на болните; за подкрепа на трудещите се и за благосарност към Благодетеля и Всеподател на всяко добро.

Нека всички ние започваме и преминаваме нашия живот през предстоящата година съобразно онова, за което се молим, което взаимно си благопожелаваме, а Църквата просително го молителства за нас от Бога, та да бъде животът ни в 2023-та година като благовонно кадило пред величието на Божията слава, за да имаме в добро здраве тих и по-безпорочен, и успешен във всички добродетели щастлив живот в мир, благоденствие и добро стоене!

Почтеността, възвисеността, съзнанието, съвестта, убежденията, признанието, чудесата, мъдростта, бдителността, творчеството, вдъхновението, познанията, победите, хармонията, добрите новини, съпричастността, помирението, приятелството, постоянството, доблестта, всеотдадеността, благоразумието, милосърдието, опрощението, единството, дружелюбието, спокойствието, израстването, довереността, едновременно случвайки се и изпълвайки се да вървят ръка за ръка със смирението, покаянието и великодушието, за да имаме свободата, която нека да е увенчана и с мощ, и с величие, и с победи, и с безброй успехи, защото прогресът на човешкия род, създаден по образ и подобие Божии, е благословен. Да даде Бог да имаме всичкото това, което тук се изброи, а тогава ще ни даде и всички Свои земни блага, но нека помним, че само материалното забогатяване не води, при все това, до задоволство! Нека даряваме, да даряваме своите сърца! Нека служим на Истината!

Преоткривайки с помощта Божия силата и вярата, то нека непоколебимо с воля да погледнем към бъдещето и да открием надеждата в новите хоризонти! Перспективите са различни, но светлите винаги са повече. Имайте нови мечти и нови проекти, малки или големи! Заедно ще ги осъществим.

Бог Отец, Който е “Отец на славата” (Еф. 1:17), Синът Божий, Който е “Сияние на славата” (Евр. 1:3) и има у Самия Отец славата, “преди свят да бъде” (Йоан. 17:5) и Светият Дух, Който е “Дух на славата” (1 Петр. 4:14) – Единият по същество и Троичен по лица Бог, в Когото неизменно вярваме да благоволи тази 2023-та година – трета от третото десетилетие на третото хилядолетие да бъде за Негова прослава и за наше спасение!

На многая и благая лета!

Честита Нова година!

Архим. Дионисий –
избран, утвърден и наречен за
Стобийски епископ

Вижте още: На Рождество Христово 2022, Архимандрит Дионисий призовава за спиране на жестоката война на Русия срещу украинския народ