98562548 1

Ловчанският Митрополит Гавриил обясни защо е съслужил с дясната ръка на Руския Патриарх Кирил в София

След Литургията, която беше отслужена днес в Руската църква в София, от Волоколамския Митрополит Антоний, дясната ръка на Руския Патриарх Кирил, Ловчанския Митрополит Гавриил, русофил, пропагандист и поддръжник на руските интереси в България, и Мелнишкия Епископ Герасим, главен секретар на Синода на БПЦ и също русофил, Митрополит Гавриил даде интервю за медиите.

По време на проруската богослужение пред храма имаше протест срещу руската агресия в Украйнаи църковен тероризъм на Руската Църква.

Следва перифразирана версия на интервюто:

Ваше Високопреосвещенство, каква беше причината за визитата на Волоколамския Митрополит и второ, имаше протест срещу може би Руската Православна Църква. Тук имаше украински граждани. Затова че Българската Православна Църква служи с Руската. Дайде своя коментар.

Вижте. Това, което аз мога да Ви кажа, той е дошъл по повод това, че първо е храмов празник на църквата на Руското подворие. Второ, 70 години откакто е основано подворието на Руската Православна Църква в България. Това е юбилей. Това мога да Ви кажа. Това знам. За това е дошъл. Аз нищо друго не знам. Имаше покана ние да служим. Негово Светейшество Патриарх Неофит благослови. И ние сме тук с Епископ Герасим. И да не беше дошъл той, пак щеше да има празник.

Говори се, че ще оказва натиск върху БПЦ свързано с Македонската Православна Църква.

Вижте. Това са излишни неверни приказки, тъй като сега заседание на Синода няма. И той с никого няма да проведе разговори. Какъв натиск има? МПЦ получи автокефалия от Сръбската Църква. Тя го е приела. Нашият Синод знае. Ние нямаме нищо против. Ние се радваме, че те най-накрая получиха автокефалия и то от Църквата Майка. Защото тяхната Църква Майка от десетки години е Сръбската. И много добре стана. Ние се радваме. Защо трябва някой да ни оказва натиск.

Тук хората, които бяха, казват, че той е персона нон грата за България заради войната.

Вижте. Това са си техни работи. Аз не знам какво имат против. Владика Антоний аз малко го познавам. Той е млад архиерей. И нищо лошо за него не съм чул.

Проблем ли е БПЦ да служи с РПЦ и нейни архиереи в тази ситуация на война?

Вижте. Ние между нас ако изгубим единство, тогава въобще няма да има сила, която да е положителна. Трябва да служиме и с Българската, и с Украинската Православна Църква (Руската Църква в Украйна т. нар. „Украинска Православна Църква“ Москвоска Патриаршия – бел.ред.), и с другите църкви. Църквите трябва да показват пример на желание за мир, за единство, за добро разбирателство между хората. Защо да не служим? Ние се молим на Господ. И по време на службите се молим за мир, за благоденствие, за опазване от злини.

Хората се противят срещу това съслужение. И смятат, че българските висши духовници трябва да имат по-твърда позиция.

Българските висши духовници се молят на Господ. Ние в Ловчанска Епархия от началото на март на всяка една Литургия се молим за мир в Украйна. И това ли е лошо. Какво да направим друго? Ние с политика не се заниваме. Молим се за мир в братска Украйна.

Тоест той няма да има официални срещи с никого от Синода?

Нямам такова. За мене нямам такова. (Вероятно иска да каже, че няма информация. – бел.ред.)

Патриархът ще има ли официална среща?

Зависи дали Негово Светейшество ще има възможност да го приеме. Но той дори и да го приеме, той ще го приеме на кафе. Нашият патриарх без знанието на Светия Синод нищо сериозно няма да прави. Владиката е дошъл. Служи, и ще си замине.

Излезе една политическа декларация, свързана с това, затова Ви питам.

Не съм я чел.

И това, че ДАНС трябва да се заеме с него заради националната сигурност?

Политиците, те са за това, да си пишат декларации, а ние сме да се молим на Господ и да търсим да има между хората любов и разбирателство. Честит празник!

Цялото интервю чуйте в следното видео:

Важно е да се подчертае, че именно на по кафе се оказва натиск, в неформален разговор. Както Митрополит Антоний обикаля по другите проруски поместни църкви, за да оказва натиск, така според информация на Doxologia Infonews, ще направи и в Българската Църква.

Трябва да се отбележи, че до митрополита беше застанала предводителката на християно-джихадисткото движение в БПЦ Василианна Ахмед Мерхеб, която непрекъснато изпълнява руските и на Гавриил поръчки за пропаганда и фанатизъм. Може да я видите на заглавната снимка на тази публикация.

Важно е да се отбележи, че Митрополит Гавриил е един от тези митрополити в Синода, които се противопоставят на признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна, за което повече от три години Doxologia Infonews пише и алармира.

Митрополит Гавриил е достатъчно циничен, за да заяви, че Българската Църква както имала общение с Украинската Църква, така и със Сръбската, хвърляйки лъжи в медийното пространство. И така журналистката, която го интервюира дори и не се сети да го попита повече по този въпрос. Той под „Украинска“ има предвид Руската колаборационистка и диверсионна Църква в Украйна – УПЦ МП, а не автокефалната канонична Православна Църква на Украйна, за която от 3 години апелираме Синода да признае нейната автокефалия.

И не на последно място, една от най-големите лъжи и абсолютно канонично-правно невежество, които произнесе Гавриил бе, че „Сръбската Патриаршия била Църква Майка“ на Охридската Архиепископия, която подчертаваме, че тя НЕ Е автокефална!

Майка Цървква съгласно Свещените Канони и вековната църковна традиция е само и единствено Вселенската Патриаршия., както и че само Вселенският Патриарх предостави томоси за автокефалия, никой друг предстоятел на поместна Църква или поместна Църква. Всичко останало е руска църковна пропаганда и еклисиологична ерес.

Още по темата: Ген. Атанас Атанасов към ДАНС: Защо Волоколамският Митрополит Антоний, заместник на Кирил Гундяев, се допуска в България?