204977b

Лимасолският Митрополит заплашва: „Хората ще бъдат скандализирани, ако Свещеният Синод не уважи решението им“

EL

„Хората ще бъдат скандализирани, ако Свещеният Синод не уважи решението им (букв. народната присъда – бел. прев.)“, подчертава Лимасолският Митрополит Атанасий. Той обаче подчерта, че ще приеме с мир и любов изхода от утрешното гласуване в Синода за избор на нов архиепископ.

Пред ΡΙΚ скандалният Митрополит на Лимасол посочи, че не иска протести от привържениците му, в случай че не бъде избран за нов архиепископ.

Той каза още, че не е разочарован от прогнозите за избора на Митрополита на Пафос Георги.

Отделно, Митрополитът на Лимасол изтъкна, че е готов да предложи „своя принос“ на Църквата, но ако това не е възможно, ще продължи служението си като митрополит.

Митрополитът на Лимасол, известен със зависимостите си от Русия за пореден път се опитва да настройва хората в грешна посока. Не може при 30% гласували, от които Митрополитът на Лимасол е взел малко повече от 10% да заявява, че това е било решението на народа! Малцинство от 10% не може да „отсъжда“ на мнозинството от 90%. Ако имаше избирателна активност над 50%, тогава Синодът трябваше да вземе предвид резултата.

Това е цинизъм и непознаване на Устава на Кипърската Църква. Народът избира трима архиереи, а Синодът РЕШАВА кой ще бъде избран за архиепископ. Недопустимо е един архиерей да заплашва по този начин. Така той настройва вярващите, които не познават Устава на Кипърската Църква срещу Синода. От друга страна, заявява, че ще приеме решението, ако Митрополитът на Пафос бъде избран! Разбира се, че е длъжен да го приеме, ако е спазен Уставът! Митрополит Атанасий не за първи път настоява да се уважи „избора на вярващите“ и то защото този избор е в негова полза. Кипърската Църква има Устав, който трябва да се спазва!

„Войната е твърде сериозна работа, за да я оставим на войниците“, казва Клемансо.

Бих казал същото, че управлението на Църквата е сериозен въпрос, който не трябва да се определя основно и само от вярващите. Ето защо окончателното решение ще бъде взето и трябва да бъде взето от Синода на Кипърската Църква.