2022 12 03 11 48 39

Дясната ръка на Патриарх Кирил Гундяев ще посети България, на фона на руската агресия в Украйна

EL

Волоколамският Митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни отношения на Руската Църква ще посети София на 6 декември 2022 г. Официалният повод на неговото посещение е празникът на Свети Николай Чудотворец, чието име носи руското подворие в София.

Божествената Литургия в празничния ден ще бъде отслужена от архиереите на двете поместни църкви – Волоколамския Митрополит Антоний и Ловчанския Митрополит Гавриил, проруски пропагандист и русофил.

Според информация на Doxologia Infonews, Антоний, който е дясната ръка на Руския Патриарх Кирил, пристига в България, за да притиска митрополитите на БПЦ да не признават автокефалията на Православната Църква на Украйна, но да признаят фалшивия „томос“, който Сръбската Патриаршия връчи на Охридската Архиепископия.

Сръбската Църква няма право да предоставя томос за автокефалия. Това е нарушение на Свещените Канони. Само Вселенската Патриаршия има правото да предоставя томос за автокефалия. Към днешна дата Охридската Архиепсикопия е част от Сръбската Църква. Тя е в евхаристийно общение с всички поместни Църкви.

Също така, Антоний има за цел да укрепи руското влияние в Българската Православна Църква, което беше сериозно разклатено заради руската агресия в Украйна, тъй като някои митрополити от БПЦ, които не бяха убедени русофили, вече не са готови да подкрепят руските интереси в България на всяка цена. Разбира се твърдо убедените русофили остават мнозинство в Синода.

Неслучайно Волоколамският Митрополит Антоний ще бъде посрещнат от Ловчанския Митрополит Гавриил, който е един от водещите русофили митрополити в Синода.

Важно е да се отбележи, че за периода на руската агресия това няма да е първото съслужение на Гавриил с Антоний Севрюк. Тъй като Антоний беше избран по време на инвазията.

Doxologia Infonews се противопоставя на това посещение на Волоколамския Митрополит Антоний, което е абсолютна провокация, погазване на всякакви европейски правила, на фона на хилядите убити украинци от руската армия, със съдействието на Руската Църква. Митрополит Гавриил ще съслужи с митрополит, чиято църква благославя убийството на украинци. Гавриил предпочита да съслужи с убийци, отколкото с митрополити на Православната Църква на Украйна. Това означава, че тях не ги свързва Христос, а нещо друго.