2022 12 03 11 48 39

Το δεξί χέρι του Μόσχας Κυρίλλου θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία, με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

BG

Τη Σόφια θα επισκεφθει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος Σεβριούκ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας (ΤΕΕΣ) στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Επίσημη ευκαιρία της επίσκεψής του είναι η εορτή του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, από τον οποίο φέρει το όνομά του η ρωσική αυλή στη Σόφια.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Σόφια της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας θα τελεσθεί τη Θεία Λειτουργία από τους επισκόπους των δύο κατά τόπους εκκλησιών – τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο και τον Μητροπολίτη Λόβτσας Γαβριήλ, φιλορώσο προπαγανδιστή και ρωσόφιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Doxologia Infonews, ο Αντώνιος, που είναι το δεξί χέρι του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, φτάνει στη Βουλγαρία για να πιέσει τους μητροπολίτες της εν Βουλγαρία Εκκλησίας να μην αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά να αναγνωρίσουν τον ψευδοτόμο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που δόθηκε από τη Σερβική Εκκλησία.

Η Σερβική Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να χορηγήσει Τόμο αυτοκεφαλίας. Πρόκειται για παραβίαση των Ιερών Κανόνων. Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να χορηγεί Τόμο αυτοκεφαλίας. Μέχρι σήμερα, η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι μέρος της Σερβικής Εκκλησίας. Βρίσκεται σε ευχαριστιακή κοινωνία με όλες κατά τόπους Εκκλησίες.

Επίσης, ο Αντώνιος στοχεύει να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει κλονιστεί σοβαρά από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, καθώς ορισμένοι Βούλγαροι μητροπολίτες που δεν ήταν ένθερμοι ρωσόφιλοι δεν είναι πλέον έτοιμοι να υποστηρίξουν τα ρωσικά συμφέροντα στη Βουλγαρία με οποιοδήποτε κόστος. Φυσικά, ακράδαντα πεπεισμένοι οι ρωσόφιλοι παραμένουν πλειοψηφία στη Σύνοδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Λόβτσας Γαβριήλ. Ο Λόβτσας είναι ένας από τους κορυφαίους ρωσόφιλους μητροπολίτες της Συνόδου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της ρωσικής επιθετικότητας, αυτή δεν θα ήταν η πρώτη σχέση του Γαβριήλ με τον Αντώνιο Σεβριούκ. Αφού ο Αντώνιος επιλέχθηκε κατά την εισβολή στη θέση του Μουσικολογιωτάτου Μητροπολίτη Ιλαρίων Αλφέγιεφ.

Το Doxologia Infonews αντιτίθεται σε αυτήν την επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντωνίου, η οποία είναι απόλυτη πρόκληση, παραβίαση όλων των ευρωπαϊκών κανόνων, με φόντο τους χιλιάδες Ουκρανούς που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό, με τη βοήθεια της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ θα συλλετουργήσει με έναν μητροπολίτη από Εκκλησία που «ευλογεί» τη δολοφονία Ουκρανών. Ο Γαβριήλ προτιμά να συλλειτουργεί με δολοφόνους παρά με μητροπολίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους συνδέει ο Χριστός, αλλά κάτι άλλο.