2022 12 08 13 25 36

„ГЕРБ-СДС“ осъди посещението на Митрополит Антоний в България и призова БПЦ да признае автокефалията на ПЦУ

UAEL

Парламентарната група на „ГЕРБ-СДС“ излезе с остра декларация, която осъжда посещението в България на Волоколамския Митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни отношения на Руската Църква.

Депутатите от коалицията „ГЕРБ-СДС“ предупреждават Българската Православна Църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна, която извършва жестока агресия в Украйна.

Също така те настояват да се помисли дали не е дошло време Българската Православна Църква да признае Томоса за автокефалията на Православната Църква на Украйна, предоставен от Вселенската Патриаршия – нещо, което вече беше направено от Александрийската Патриаршия, Кипърската Църква и Еладската Църква.

Надявам се евроатлантическите партии да поканят Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна Митрополит Епифаний да говори о трибуната на Българския парламент, след като Българската Православна Църква си изпълни каноничните задължения и признае автокефалията на ПЦУ.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – СДС

Уважаеми господин председател,

Уважаеми народни представители,

През последните дни, на посещение в България е Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия. Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата „Св. Николай“ към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било „работно“, което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито.

Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент.

В този контекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС искаме да заявим следното:

  • Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската Патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу;
  • Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците;
  • Заявяваме категоричната си подкрепа за автокефалията на Православната Църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската Патриаршия, в качеството ѝ на единствена Църква-Майка на Киевската митрополия;
  • Обръщаме се със синовна молба към Българската Православна Църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна.
  • А също и да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква.

Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците.

Благодаря Ви за вниманието!“.

Важно е да се припомни, че Doxologia Infonews единствена съобщи и заяви, че ГЕРБ ще излязат с декларация от трибуната на парламента, чрез която ще призоват Българската Православна Църква да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Най-после една от българските партии направиха това, което Doxologia Infonews прави вече 3 години.

Българската Православна Църква е длъжна да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Doxologia Infonews призовава и останалите евроатлантически партии в Българския парламент да излязат с такава декларация, като Продължаваме промяната и Демократична България.