320381482 1120502368616362 3057831744830334142 N

БПЦ підтвердила інформацію Doxologia Infonews про те, що визнає сербський псевдотомос Церкви в Республіці Північна Македонія

BGELENMK

Болгарська православна церква підтвердила інформацію Doxologia Infonews про те, що визнає сербський псевдотомос Церкви в Республіці Північна Македонія.

БПЦ пропонує божевільну і неіснуючу формулу згадування імені «священика» помісної церкви, якою Охридська архієпархія ще не є – «Блаженніший Стефан, архієпископ Північної Македонії». Це божевілля, тому що начальство згадується під назвою міста-собору, а не країни. Це є грубою помилкою і свідчить про відсутність елементарної грамотності в канонічному праві у Синоду Болгарського Патріархату.

Також Болгарська церква називатиме Охридську архієпархію з тимчасовою назвою: «Православна церква в Республіці Північна Македонія».

Болгарська Православна Церква продовжує дотримуватися російської лінії, вимагаючи «Вселенського Собору», щоб визначити замість Матері-Церкви Вселенський Патріархат.

Однак назва може бути визначена та дана лише після надання Томосу про автокефалію Вселенським патріархатом.

Іншими словами, візит митрополита Волоколамського Антонія дав свої плоди.

Цитуємо відповідне повідомлення:

Рішення Священного Синоду Болгарської Православної Церкви щодо Македонської Православної Церкви

На засіданні Священного Синоду БПЦ 13.12.2022 був зачитаний Лист № 569/29.09.2022 Патріарха Сербського Порфирія, повідомляючи, що на виконання одноголосного рішення Архієрейський Собор Сербської Православної Церкви під час Святої Архиєрейської Літургії 5 червня ц.р. Було вручено Патріарший і Соборний Томос про надання автокефалії Православній Церкві в Республіці Північна Македонія з рекомендацією вирішити питання офіційної назви в братерському діалозі з Грекомовною та іншими Помісними Православними Церквами.

Після голосування

Священний Синод одноголосно ПОСТАНОВЛЯЄ:

Він з духовною радістю прийняв Томос, наданий Сербським Патріархатом Церкві в Республіці Північна Македонія. До прийняття всеправославного рішення з питання назви Православної Церкви в Республіці Північна Македонія:

Священний Синод додає до Диптиху БПЦ – БП для згадки Предстоятелів Помісних Православних Церков, згадки Предстоятеля Церкви в Республіці Північна Македонія таке формулювання: «Блаженейшаго Стефана — Архієпископ Північної Македонії» .

Комюніке опубліковано на сайті Синоду 16.12.2022, 15:26.