2022 11 20 19 30 16

Свещеникът на Българската Православна Църква, Силвестър Янакиев, отправя омразни нацистки коментари по адрес на народа в Република Северна Македония

ENMK

Проруският клирик на Сливенска Митрополия г-н Силвестър Янакиев, известен със своето скандално, аморално и арогантно поведение, отправи омразни коментари по адрес на народа на Република Северна Македония.

По-конкретно, на 15 ноември Янакиев написа във Фейсбук:

„Знаете ли каква е разликата между Българина и македонеца?
На Българина баща му е Българин и синът му е Българин.
На македонеца баща му е Българин, а синът му е сърбин.“

Скрийншот на публикацията

Трябва да припомним, че Силвестър, наред с многото си недостойнства (от морална и правна страна), които го правят абсолютно неканоничен клирик, има и нацистки възгледи. Това може да бъде видяно в текста му, тъй като същият нарича българите с главна буква, в сравнение с останалите народи, македонци и сърби, които ги принизява, като ги изписва с малка буква.

Според източници на Doxologia Infonews, Сливенският Митрополит Йоаникий се страхува от Силвестър, чието обкръжение се състои най-вече от мутри, както твърдят самите източници, пожелали да останат в анонимност от страх за здравето и живота си. И заради това митрополитът не реагира на нито една проява на своя клирик.

Трябва да се отбележи, че е недопустимо духовник да прави подобни нацистки коментари, особено сега по време на война, когато мирът е желан повече от всякога.