315171774 439310588384678 4927735841302670977 N

В село Крушовица, Община Мизия, се състоя общоселско събрание за избор на църковно настоятелство

Днес в с. Крушовица се състоя общоселско събрание за избор на църковно настоятелство и разрешаване наболелите въпроси, свързани с местния православен Храм Света Троица.

На срещата присъстваха г-жа Валя Берчева – кмет на община Мизия, г-н Илия Илиевски – кмет на кметство с. Крушовица, Наташа Войкина – журналист и историк както и жители на селото. Главният ктитор г-н Николай Николов, който също бе поканен, поради неотложни ангажименти не успя да присъства на тази среща в родното му село.

От страна на местното население имаше възникнали въпроси към отец Дилян Тенджерски, но той отсъстваше от събранието.

Предложени за членове на църковното настоятелство са: Панайот Гергов, Ивалин Тодоров, Десислава Димитрова, Валентин Ветов, Милчо Симеонов.

С множество положени усилия от страна на кметството, община Мизия, местните жители и дарители, но най-вече на услията и желанието на главния ктитор г-н Николай Николов храмът функционира от няколко месеца, но все още има неразрешени казуси, които населението желае да бъдат изяснени.

Предстоят още общоселски събрания, на които ще бъдат обсъждани поставените въпроси докато не се разрешат.

Повече информация за храма и ктитора

След като 15 години беше под ключ чрез серия от кметски заповеди, днес православният храм „Св. Троица“ в мизийското село Крушовица отвори врати за вярващите. Този щастлив за близо 1300- те му жители ден, стана възможен благодарение на упоритостта и организаторските умения на дългогодишния му кмет Илия Илиевски, успял да привлече средства за дарения за ремонта му, проточил се близо 20 години (повече инфо).

 Главният ктитор e бизнесменът Николай Николов, собственик на правешката фирма Niki Rotor Aviation, който се просълзи от вълнение, разказвайки пред медиите с колко любов се е захванал с обновлението на храма в заключителната му част и с колко дълготърпение е очаквал този щастлив миг, в който храмът ще отвори отново врати в родното му село.