Jsgrknf3xxrkc

Врачанският Митрополит Григорий освети обновения храм в село Крушовица

Врачанският митрополит Григорий отслужи неделна литургия по случай обновяването на храма в мизийското село Крушовица. В съслужението участваха отец Дилян Тенджерски, свещеници от Врачанската митрополия и църковен хор. Сред гостите на събитието бяха кметът на община Мизия Валя Берчева, председателят на ОбС Татяна Спасова, главния ктитор Николай Николов, общинският съветник Иван Даков, кметовете на Крушовица Илия Илиевски и на Софрониево Демира Димитрова, спомоществователи, дарители и много жители на Крушовица.

„Сбъдна се една наша мечта, да отвори отново врати нашият храм „Света Троица“. Тя е резулат на 14-годишна борба, след като през 2007 г. сградата се пропуква и храмът е затворен. През 2015 г. се срутва и църковния купол. Началото на възраждането започва с дарение от 40 000 лв. от АЕЦ Козлодуй и 24 500 лв., отпуснати от Община Мизия. След това каузата ни бе приета от успешния бизнесмен и наш съселянин Николай Николов, собственик на правешката компания NIKI . Негова е основната заслуга за цялостния вътрешен ремонт, ограждането и бетоновите пътеки в двора. Със средства, труд и дарения за обзавеждането се включиха много наши жители. Людмил Петровски, освен със средства, остави за храма и пет нови икони. Църковната утвар за олтара е лично дарение от Врачанския митрополит Григорий. Благодаря на всички, които помогнаха на това добро дело и ни върнахте вярата“, заяви кметът на Крушовица Илия Илиевски.

„В обновения храм се чувства позитивна енергия. Искам да благодаря на дарителите, на Митрополит Григорий, на кмета на Крушовица Илия Илиевски и всички, допринесли за богоугодното дело“, сподели вълнението си кметът на община Мизия Валя Берчева.

На стената на храма признателните крушовчани са поставили плоча, в знак на благодарност към възрожденския жест на дарителя Николов, а вътре в храма са изписани имената на 55-имата предоставили парични средства за ремонта.

Стотици жители на Крушовица запалиха свещ в храма, а най-малките, които се доближиха до Бога са синът на Мими и Теодор- Йоан и четири и шестгодишните сестрички Мария и Ивия.

Скоро се очаква храм „Света Троица“ да посрещне кръщавка и сватба, обещават развълнуваните жители.

Повече информация за храма и ктитора

След като 15 години беше под ключ чрез серия от кметски заповеди, днес православният храм „Св. Троица“ в мизийското село Крушовица отвори врати за вярващите. Този щастлив за близо 1300- те му жители ден, стана възможен благодарение на упоритостта и организаторските умения на дългогодишния му кмет Илия Илиевски, успял да привлече средства за дарения за ремонта му, проточил се близо 20 години (повече инфо).

Врачанският митрополит Григорий извърши чина на обновлението и отслужи света литургия, събрала млади и стари точно в „Неделя на разслабения“, когато Църквата споменава чудото с излекуването на разслабения (схванат от болести, парализиран), чакал с вяра и търпение повече от 30 години някой добър човек да го бутне в целебния извор. Дълготърпението му било възнаградено от Месията, Който го вдигнал на крака. „Нямам си човек“- оплакал се клетникът на Иисус и получил наградата за своето дълготърпение – здравето и вярата в Бога.

Жителите на селото намериха „своя човек“, и то не един. Списъкът на дарителите, благодарение на които чудото споходи и тях, наброява 55 „човеци“ и е поставен на видно място в реновирания храм.

Дирекция по вероизповедания, АЕЦ „Козлодуй“, Общински съвет Мизия, арендаторът Людмил Петровски, много хора с местни корени и живеещи в Крушовица се отзоваха на апелите за дарения и фигурират в него. Главният ктитор e бизнесменът Николай Николов, собственик на правешката фирма Niki Rotor Aviation, който се просълзи от вълнение, разказвайки пред медиите с колко любов се е захванал с обновлението на храма в заключителната му част и с колко дълготърпение е очаквал този щастлив миг, в който храмът ще отвори отново врати в родното му село. Църковната утвар пък е изработена в Казанлък с лични средства на архиерея.

Почти рухналия купол на храма унищожава мазилката, част от иконите, стенописите, балкона, пода. Сега всичко е възстановено и отново благоукрасено със спасените от разрухата икони, както и новозакупени и дарени. Пет от тях са доставени от украински манастир от арендатора Людмил Петровски, дарил и по един позлатен кръст от същата обител на кмета Илиевски и миряни, съпричастни на каузата. Много организационен труд е положила и служителката на кметството Милена Младенова, донесла днес своя специална икона на св. Мина за освещаване. С доброволен труд по почистване и облагородяване на двора на църквата се включиха местното читалище и много жители. Сред тях са и семейство, което е извършило поклоннически пътувания , както и вярващи, черкуващи се в съседни населени места през мъчителите години без храм в голямото селище.