Румънската Патриаршия се обяви срещу задължителното изискване на ковид сертификат за участие в богослужения

EN


По-долу ще намерите позицията на Румънската Патриаршия относно цифровия COVID сертификат на ЕС, която беше накратко изразена по време на срещата на представители на религиозните деноминации с министър-председателя и министъра на здравеопазването на румънското правителство в Templul Coral в Букурещ на 2 декември 2021.

* * *

На 12 ноември 2021 Румънската Патриаршия поиска от Камарата на депутатите да не въвежда изискване на цифров COVID сертификат на ЕС за духовници или вярващи като условие за физическо участие в религиозни служби. И днес Румънската Патриаршия отправя същото искане към компетентните органи, поради следните причини:

  1. Точно както този сертификат не се изисква за достъп на гражданите до хранителни магазини, аптеки, болници, тъй като те отговарят на основните нужди на гражданите, така и физическото участие на вярващите в богослуженията по местата за поклонение отговаря на жизненоважната нужда от духовно хранене и здраве. Чрез общата молитва в храма, вярващият влиза в общение с Бога и ближните си, изцелявайки душата си от страха от болест и смърт;
  2. Чрез обща молитва в храма, отчаяният човек се насърчава, като по този начин се предотвратяват отчаянието и депресията;
  3. Участието в богослуженията в храма доставя на скърбящия и самотен човек радост от общуването и солидарността, като по този начин предотвратява усещането за изоставеност и маргинализация.

Същевременно уточняваме, че Румънската Патриаршия непрекъснато съблюдава необходимите санитарни мерки при провеждане на религиозни мероприятия.

Канцелария на Свещения Синод на Румънската Патриаршия

Източник: basilica.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal