Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Вселенският Патриарх към Московската Патриаршия: Хич не ми пука, че не ме споменавате в диптисите си | VIDEO & СНИМКИ

Вселенският Патриарх към Московската Патриаршия: Хич не ми пука, че не ме споменавате в диптисите си | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: ELUA


За първи път Вселенският Патриарх Вартоломей говори за наследяването си във Вселенската Патриаршия. Патриарх Вартоломей вече е на 81 години и за първи път публично си позволява да говори по въпрос, интересуващ не само Православната Църква, но и целият свят – наследяването на Вселенския Престол. Това той направи по време на реч пред Архиепископския съвет на Архиепископията на Америка в Ню Йорк.

Припомняме, че Вселенският Патриарх е на 12-дневно пастирско посещение в Съединените щати.

Молех се на Бог за моето наследяване

Както той самият каза, на 22 октомври на Патриаршеската и Синодална Божествена Литургия във Фанар по случай 30 години от избирането му „Молех се на Бог за моето наследване”.

Вселенският Патриарх е на посещение в Америка от миналата седмица по повод 30-годишнината от неговата интронизация. Но досега той поне никога не е повдигал въпроса за наследяването си.

Най-подходящият

В същото слово, Вселенският Патриарх изрази пълната си подкрепа и доверие към Архиепископа на Америка Елпидофор. Характерно за бившия му близък съратник от Константинопол той каза, че „от Патриаршията имаме пълно доверие към неговата личност“.

След това на висок глас изпрати съобщения както в Америка, така извън нея: „Изпратихме го да ръководи тази голяма Епархия. Избрахме го единодушно, защото при сегашните обстоятелства той беше най-подходящият и най-добрият за тази позиция”.

Всъщност, говорейки със специални похвални думи за Архиепископа на Америка, г-н Вартоломей подчерта, че едно от трите му постижения в досегашния му мандат в Америка е реконструкцията и повторното отваряне на Храма на Свети Николай на Кота Нула в Манхатън, Ню Йорк, решаване на проблема с пенсиите на клириците в Америка и възстановяването и облагородяването на Богословската Школа в Бостън. „Всичко това, той го постигна за много кратък период от време, близо 3 години“, заяви Патриархът

„Хич не ми пука, че Москва не ме споменава в диптисите си“.

Вселенският Патриарх Вартоломей за първи път се изказа толкова остров срещу антиканоничното и агресивно поведение на Московската Патриаршия.

За първи път Негово Всесветейшество говори толкова открито – и може да се каже на нецърковен език – изразявайки дълбокото си разочарование от атаките на Москва срещу Вселенската Патриаршия относно предоставянето на Томоса за автокефалия. Вселенският Патриарх е известен в цялата Православна Църква със своето огромно и непоклатимо търпение, но агресията, която идва от Москва, преля чашата, казано на разговорен език.

Вселенският Патриарх обърна специално внимание на Русия, като каза, че „през последните години Православието е подложено на изпитание от едно поведение на невежество от страната на Русия към нейната Майка Църква, Вселенската Патриаршия“. Той допълни: „християнизирахме ги, цивилизовахме ги, просвета им дадохме, дори и кирилската азбука, за да могат да общуват и да четат на разбираем за тях език. И накрая, както казваме – настъпиха петата на своя благодетел”.

Свещена ярост

Но Вселенският Патриарх Вартоломей не се ограничи с това и категорично защити решението на Патриаршията, като отбеляза: „Защо да не направим Украйна автокефална, да го кажем и на ваш език – да има национална Църква? Това направихме с Русия, Гърция, Сърбия, Полша, Албания, България и т.н. Предоставянето на автокефалия е изключителен прерогатив на Вселенската Патриаршия. „Защо не направим същото с Украйна и с нейните 40 милиона жители?“

В този момент Патриарх Вартоломей открито изрази своя „свещен“ гняв от отношението на руснаците и техните действия: „Те бяха ядосани и прекъснаха общението ми от диптихите. Вече не ме споменават. Бих казал – хич не ми пука! (разг. или имам направо голямо терзание, че не ме споменават – Бел. прев.)“, отбеляза патриархът пред гръцката общност, която слушаше внимателно речта му. След тези слова последва бурни аплодисменти и смях.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Oct 29: Patriarchal Exhortation to the Members of the Archdiocesan Council, the National Philoptochos Executive Board and the Order of Saint Andrew
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal