Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх Вартоломей от Ватикана: „Нуждаем се от този диалог, за да поддържаме околната среда“ | VIDEO & СНИМКИ

Вселенският Патриарх Вартоломей от Ватикана: „Нуждаем се от този диалог, за да поддържаме околната среда“ | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EN UA


Бъдещите поколения никога няма да ни простят, ако пропуснем възможността да защитим общия ни дом. Наследили сме градина: не трябва да оставяме пустиня на децата си”. Това се чете в апела, подписан днес във Ватикана от около 40 религиозни водачи, представляващи основните религии на света, по време на срещата под надслов „Вяра и наука към COP26”, организирана от посолствата на Великобритания и Италия в Светия престол.

РИМ – Във величествена стая в сърцето на Апостолическия дворец на Ватикана и заобиколен от зеленина, тематично за случая, лидерите на световните религиозни деноминации и традици подписаха общ апел, адресиран до онези, които ще преговарят за бъдещето на околната среда в предстояща среща на върха на Организация на обединените нации в Глазгоу COP26.

Чрез общия апел светът се призовава да постигне възможно най-скоро емисии на въглеродните емисии с нулева стойност, както и възможно най-скоро да ограничи глобалното повишаване на средните температури до 1,5 градуса по Целзий над нивата от преди индустриализацията. Също така се призовават по-богатите държави да засилят действията си в областта на климата у дома и финансово да подпомагат уязвимите страни за справяне с изменението на климата. Религиозните лидери не на последно място призовават правителствата да бъдат по-амбициозни при преминаването към чиста енергия и устойчиво използване на земята, с екологично чисти хранителни системи и отговорно финансиране.

Религиозните лидери също се ангажират с по-големи действия в областта на климата, особено в областта на образованието за грижа към околната среда, както и за избора на зелени инвестиции за своите религиозни общности.

В изненадващ ход, Папа Франциск остави настрана подготвените си бележки, като каза на участниците да ги прочетат вместо това, така че другите оратори да имат възможност да се обърнат на срещата.

Оратори бяха италианският Кардинал г-н Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана; млада жена, представляваща младежката среща за климата, проведена миналата седмица в Милано, номинираният за президент на COP26 г-н Хон Алок Шарма; и италианският министър на външните работи г-н Луиджи Ди Майо, съпредседател на срещата на върха през ноември в Глазгоу.

В своите писмени бележки Папа Франциск представи три концепции, върху които според него може да се размишлява за задълбочаване на диалога между вярата и науката в полза на защитата на Божието творение: „Отвореност за взаимозависимост и споделяне, динамика на любовта и призив за уважение”.

Днешната среща, която събира много култури и духовности в дух на братство, може само да засили нашето съзнание, че сме членове на едно човешко семейство“, написа папата. „Всеки от нас има своите религиозни вярвания и духовни традиции, но никакви културни, политически или социални граници, или бариери не ни пречат да бъдем заедно“.

На всеки религиозен водач, включително и на Папата – бяха дадени две минути, за да изкажат своята гледна точка.

Архиепископът на Кентърбъри г-н Джъстин Уелби призова за „бърза промяна в данъчното облагане и търговските правила, които насърчават зелената дейност“, като заяви, че през последния век човечеството „е обявило война на творението“ и твърди, че „светът има достатъчно време да се справи с това“.

Лидерът на квакерите г-н Гретхен Касъл твърди, че „най-бедните, които са направили най-малкото, за да предизвикат кризата, са най-тежко засегнати от нея“ и че сега е моментът да „се справим с прекомерното си потребление и разточителните навици като се научим да живеем в колектив, подкрепящ социално световната общност, уважаваща целия живот“. Той призова да се вслушаме в призива като „отидем и повече не вършим грехове“.

Великият имам Ал-Тайеб от базирания в Кайро университет Ал-Азхар призова всички млади мюсюлмани и другите религиозни хора да бъдат „готови да се справят с всяка дейност, която вреди на околната среда“.

Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев, който участва като представител на изпадналата в еклисиологична ерес Руска Църква и Московски Патриарх Кирил, изрази своята надежда, че призивът може да бъде „ново начало за нашите общности и целия свят”.

Трябва да се помни, че настоящата екологична ситуация е причинена, наред с други причини, от желанието на някои да печелят за сметка на други, както и от желанието за неоснователно обогатяване“, каза той.

Прави впечатление, че Иларион Алфеев представя Руската Църква отделно от Православната Църква, приравнявайки я към другите религиозни организации и традиции, които участват на срещата. Това е поредният знак, с който Москва показва, че тя има намерение да съществува като религиозна организация извън Светата Православна Католическа Църква.

Православната Църква съгласно Свещените Канони, а не според желанията на Москва, е представена от Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Вселенският Патриарх Вартоломей е пионер като религиозен лидер по отношение на опазването на климата и най-активен и ангажиран от всички световни религиозни лидери. Патриарх Вартоломей нарече общия апел (призив), подписан от религиозните водачи като „мощен символичен жест, именно защото е едновременно резултат от диалога и призив за продължаване на този диалог”.

Този изключително необходим диалог“, каза той, „е за всички хора с добра воля – религиозни или не, които споделят една обща мечта в името на нашата планета и нейния народ, както и на бъдещите поколения, които заслужават да наследят един по-добър , по-чист свят“.

Всични ние се нуждаем от този диалог, за да поддържаме околната среда, за да съжителстваме помежду си като човешки същества и като част от Божието свещено човешко творение, а ние имаме нужда от него, за можем просто да дишаме и да се обичаме“, заяви Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей.

Както бе отбелязано от Епископ Томас Ширмахер, генерален секретар на Евангелския световен алиансПатриарх Вартоломей започна движението на религиозните лидери, застъпващи се за околната среда преди три десетилетия, казвайки тогава, че „бъдещето и опазването на нашата планета и творението е не са само проблем на науката и политиката, но и проблем на вярата““.

Апелът от седем страници, подписан от религиозните лидери, е резултат от многомесечни преговори между религиозните традиции, които се събират веднъж месечно, за да изготвят документа, подписан в понеделник.

Документът е подписан от представителите на Римокатолическата Църква, Православната Църква, протестантските деноминации, сунитите и шиитите мюсюлмани; юдеите (евреите); индусите; сикхите; будистите; даоистите, както и представителите на зороастризма, конфуцианството и джайнизма.

Инациативата на тази среща е на Ватикана и посолствата на Англия и Италия във Ватикана. Великобритания и Италия са съпредседатели на COP26, 26-тата конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу през идния ноември.

Тук може да прочетете всичко за посещението на Вселенския Патриарх в Рим.

Източник: cruxnow.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal