Начало » Новини » Мнения » ИЗВЪНРЕДНО: Изтекоха стотици секретни файлове с документи на висши духовници на Грузинската Църква, които имат отношения с Русия и нейните тайни служби

ИЗВЪНРЕДНО: Изтекоха стотици секретни файлове с документи на висши духовници на Грузинската Църква, които имат отношения с Русия и нейните тайни служби

In other languages: GEOENEL UA


На 13 септември 2021 в интернет пространството бяха разпространени секретни файлове на Грузинската разузнавателна служба, които скандализираха цялото грузинско общество.

Според много експерти тези секретни документи са абсолютно автентични. Това означава, че по-голямата част от членовете на Синода, по-възрастните заедно с действащия Католикос-Патриарх Илия II, епископи, викарни епископи на патриарха, монаси и служители на Патриаршията има досиета и информация за дейността, която са извършвали по време на комунистическия режим, както и техните близки отношения с Русия на някои от тях в най-ново време.

Предполага се, че секретните доклади, изготвени от СССР, наред с други подобни, говорят за възможни руски порочни връзки на представителите на Патриаршията.

Файловете съдържат информация за връзките на високопоставени служители и служители на Патриаршията с Русия. Някои от тях включват лична информация, както и говорят за легалния или нелегалния бизнес на грузинското духовенство в Русия.

В документите се споменава Католикос-Патриархът на Грузия Илия II като агент на КГБ „Ивериел“:

През 1956-60 г. учи в Московската духовна академия и семинария. През 1957 г. е постриган за монах в Грузия. През 1959 г. е ръкоположен за презвитер от Московския Патриарх Алексей I. Според разпространената в обществото информация в миналото е сътрудничил на КГБ под псевдонима „Ивериел“, се казва в неговото досие.

В файловете четем информация за секретар-референта на Патриарха г-жа Шорена Тетруашвили, която изпълнява тази длъжност повече 35 години. За нея също се споменава, че има сериозни връзки с Русия и нейните служби.

Според записите е било планирано Патриарх Илия II да бъде изгонен от Патриаршията още през 90-те години, като подаде оставка по искане на Московската Патриаршия, което е абсолютно противоканонично вмешателство в делата на друга поместна Църква от страната СССР и нейната Църква. Според доклада, Патриарх Илия II контролира всички протичащи процеси в Патриаршията. Избягва личната употреба на всички средства за комуникация, не притежава мобилен и мрежов телефон за да не бъде подслушван и следен, тъй като е имал опит като агент на КГБ в тези дейности.

В досиета на Патриарха се споменават и други митрополити, ректори, декани и преподаватели в Грузия, с които е работил и е извършвал дейности в полза на СССР.

Според досиетата на Грузинската разузнавателна служба (ГРС) няма директна информация относо преките отношения на Шорена Тетруашвили с Руската Църква и политическите сили, но прави впечатление, че свързаните с нея духовници активно си сътрудничат с руските църковни и политически среди. Тя е общувала с руските служби индиректно и чрез други лица, за да не бъде заподозряна.

Според изтеклите доклади, Тетруашвили е събирала аудио-видео записи на срещата с гости от различни страни и поместни Църкви в сградата на Патриаршията, след което ги е изпращала в Русия чрез предстоятеля на Катедралата Свети Александър Невски отец Бидзина Гуния.

Ето и информация за някои от най-известните митрополити, епископи и клирици на Грузинската Патриаршия:

Епископ Вахтанг Липартелиани

Според докладите, в миналото е служил в храма на грузинската Патриаршия в Москва, в същото време е бил представител на Грузия в Московската Патриаршия. Той получава свещенически сан с подкрепата на Митрополит Димитрий Шиолашвили, при когото е слушил и като негов шофьор години наред.

Според направените записи, през 2014 г. той организира заедно с Шорена Тетруашвили инициативата за създаване на група духовници (основно епископи), които тайно да работят за укрепване на една от групите в Патриаршията срещу западната пропаганда и всичко, което е против интересите на Русия и нейната политизирана Църква. В досиетата се споменава, че е сътрудничил с Федералната служба за сигурност на Русия, но по непроверени данни. През 2015 г. е ръкоположен за Епископ и започва работа в Епархия Рача.

Във файловете на ГРС има записи и за Митрополита на Поти и Хоби г-н Григорий Бербичашвили.

ГРС пише, че Григорий Бербичашвили е осъждан четири пъти, излежавайки присъдата си в Руската федерация заедно с Митрополит Антоний Булухия. Документът заключава, че той не подкрепя открито руската политика, но вероятно може да има тайни отношения с руските специални служби. С други думи, може да е от епископите, които публично не подкрепят Москва и нейната агресия, но тайно да работи за тях.

Антоний Булухия, Архиепископ на Вани и Багдади

Според документите на ГРС той излежава присъдата си в СССР през 1982-1987 г., заедно с Митрополит Григорий Бербичашвили. В момента има бизнес партньори в Русия, има бизнес в Москва – верига от магазини, ресторанти, ръководени от неговия любовник.

В доклада се казва, че бизнесът на Антоний Булухия има някои преимущества в Москва. По-специално, той извършва незаконни продажби и разпространение на алкохолни напитки в своите съоръжения. Вероятно става въпрос за контрабанда на алкохол със закрилата на ФСБ и Московската Патриаршия.

Той е имал близки отношения с дипломатическия персонал на руското посолство в Тбилиси. Има връзки с престъпни и мафиотски организации, ръководени от лица от грузински произход, но живеещи постоянн в Русия. Той не подкрепя открито руската политика, но може да има тайни отношения с руските специални служби – по начина, по който вероятно действа Митрополитът на Поти Григорий“, се казва в доклада.

В досиетата има интересна информация и за Митрополита на Ахалкалаки и Кумурдо г-н Николай Пачуашвили. В тях има информация относно личния му живот.

В документите се казва, че той не подкрепя открито руската политика, но може да има скрити отношения с руските специални служби.

Според таен доклад, Митрополит Николай има връзка с човек, вкл. интимна, който предоставя информация за протичащите процеси в Патриаршията и правителството. Оказва се, че той има сътрудници и в грузинското правителство, с които работи и предоставя информавия на Русия.

За Митрополита на Батуми и Лазети г-н Димитрий Шиолашвили в досиетата на ГРС се казва, че е завършил Духовната академия в Москва. Най-близкият му приятел и спонсор е Шалва Бреус (бивш губернатор и олигарх на Красноярския край).

Според записите той има близки и топли приятелски отношения с висши служители на Московската Патриаршия. Според наличните данни той е инициатор на разговора между Патриарх Илия II и един от руските епископи в Донецк, който отправи сериозни критики към Грузинската Патриаршия, подронвайки авторитета ѝ в грузинското общество.

Според документите на ГРС, има оперативна информация за назначенията на духовници. Прави впечатление, че са с одобрението на руските служби се назначават грузински свещеници в грузинските храмове в Русия и Украйна, но по предложения на Грузинската Патриаршия. Лицата трябва да са послушни и изпълнителни, без да създават проблеми.

Сред тях са Архимандрит Вахтанг Липартелиани (тогава като Архимандрит, преди епископското му ръкоположение), представителят на Грузия в Московската Патриаршия.

В досиетата е записано, че той ясно изразява политически симпатии към Аслан Абашидзе и неговото правителство.

Архиепископът на Схалта г-н Спиридон (Гоча) Абуладзе също има досие в ГРС. За него се отбелязва интересна информация, че проруското му отношение не е свързано с любов и симпатии към Русия, а до голяма степен се дължи на турско-ислямската експанзия в Аджария, която била контролирана от руските тайни служби. Поради тази причина той е сътрудничил с тях, тъй като район Аджария в Грузия е предимно населен с ислямизирани грузинци аджари и се е създала предпоставка за развитието на радикален ислям. Архиепископ Спиридон се надявал на помощ от руснаците за противодействие на това явление в неговата Епархия.

Митрополитът на Руиси и Урбниси Йов Акиашвили

В досието му се посочва, че той принадлежи към кръга духовници, които признават преобладаващата роля на Русия в т. нар. „спасяването“ на православния свят.

Епископия на Зугдиди и Цайши, Митрополит Герасим Шарашенидзе, ръководител на външния отдел на Грузинската Патриаршия

За него досиетата на ГРС посочват, че той е заподозрян от членове на семейството си през 1993-94 г. за отвличане на неговия шурей в Москва.

В документите на ГРС се посочва, че бившата му съпруга и дъщеря (годеницата на бизнесмена Георги Тавадзе) са руски граждани. В противопоставянето между гръко-византийския свят в лицето на Вселенската Патриаршия и руския свят в лицето на Московската Патриаршия, той застава на руска страна, но не по негово желание, а по указание на комунистическо и проруско лоби в Грузинската Патриаршия.

Свещеник Йона (Мамука) Майсурадзе

Работил е във външното разузнаване на Грузия. Той беше арестуван през 2008 г. в град Сочи по обвинения за шпионаж. Той има близки отношения с протойерей Георги Харазашвили. Той е депортиран от Русия през 2009 г. През 2010 г. с него се свърза израелски гражданин, руски евреин, с инициали С. О., за който се твърди, че е руски разузнавач и използва Йона Майсурадзе, за да получи информация от Грузинската Патриаршия. Конкретната цел на разузнаването е да предизвика конфликт между Йерусалимската Патриаршия и Грузинската Патриаршия по поръчка на Кремъл и неговата Църква – Московската Патриаршия на принципа разделяй и владей с основна цел изолирането, а в последствие и унищожаване на древните патриаршии и господството на Москва.

ГРС пише, че за да получи информация и да напредне в кариерата си, Майсурадзе се обръща към помощничката на „сивия кардинал“ на Патриаршията Шорена Тетруашвили – Мая Мухиашвили.

Според записите, в момента той има тясно и постоянно сътрудничество с бившия агент на КГБ протоиерей Георги Харазашвили.

Прави впечатление, че тези двама души планират да пътуват заедно до Украйна, вероятно за задълбочаване на контактите с местните руски духовници (приоритетна област за руското разузнаване)“, се казва в досието му.

Епархия Степанцминда и Хеви, Архиепископ Ягудиели Табатадзе

ГРС пише, че според оперативната информация в периода 2000-2002 г. той е имал връзки с наркотрафикантски групировки в Северна Осетия, част от Руската федерация.

Протойерей Георги Харазашвили – агент на КГБ и ФСБ с псевдоними „Даниел“ и „Жозефин“

Отец Георги Харазашвили има системни контакти с ръководителите на руската организация „Международен фонд на православните народи“. Предоставя задкулисна информация на Патриаршията. От 2013 г. той активно си сътрудничи с ръководителя на грузинската общност в Москва Михаил Хубутия и неговия представител журналист Раул Кирия, който планира да създаде телевизия в Тбилиси с финансиране на Хубутия за руска пропаганда. В досието е отбелязано, че има разработка от КГБ, която има за цел той да се доближи до известния дизайнер Ив Сен Лоран през 80-те години. Същата разработка се използва и до днес, за да представи достойнствата на църквата, т.е. през погледа на Москва и нейните виждания за „църква“, а не истинските такива.

Протойерей Леван Матешвили

Според досиетата на ГРС протойерей Леван Матешвили участва активно в заседанията на т.нар. центрове за опрощение, проведени в Москва. Участва в процеса на създаване на подобен тип мисионерска организация в Грузия, която трябва да се реализира с руски инвестиции и с цел да разпространява руска пропаганда в Грузия.

В досиетата на ГРС се споменава организацията „Давитиани“ при Патриаршията с неговия лидер Константин Сванадзе и заместникът му Георги Миканадзе.

Според докладите в досиетата, организацията „Давитиани“ активно участва в срещите, организирани от „Центъра за опрощение“. Организацията се интересува от получаване на финансиране от Русия за изпълнение на проекти в местния център. Има информация за чести срещи с Псковския Митрополит Тихон Шевкунов от Москвската Патриаршия.

Организацията „Давитиани“ беше активно използвана от Шорена Тетруашвили на протестните митинги в Сакдриси и други събития, които според Тетруашвили са били важни за укрепване на отношенията между Грузинската Патриаршия и Москва.

Епархия Некреси, Митрополит Сергий Чекуришвили

Според записите в досиетата на ГРС, религиозният живот тепърва започвал в Русия, но под ръководството на службите. През 1985-88 г. Митрополит Сергий учи в една от духовните академии в Русия, където е ръкоположен за дякон. През 1988 г. е ръкоположен за свещеник в Манастира на Светиите от Сапари в област Ахалцихе. Неговият духовен учител е един от архиереите на Руската Църква в Беларус, когото посещава периодично и се вслушва в съветите му, вкл. и по линия на службите.

Архимандрит Пимен Кардава

Според записите на ГРС, той има редовни и постоянни контакти с руските специални служби в Абхазия, които периодично се свързват с него и поради оперативни интереси техните срещу винаги са били лични и в тесен кръг. Интензивността на техните срещи не е по спешно, а по наложителност. Темата на разговорите вероятно са общите процеси в Русия, които включват текущите процеси в Грузинската Патриаршия. Трябва да се отбележи, че Пимен Кардава е узаконил преместването си в Абхазия по лични указания на Грузинския Патриарх, агент на КГБ.

Епархията Маркопи и Гардабани също се споменава във връзка с руското влияние в Патриаршията. На тази Епархия е отделено повече място в досиетата на ГРС, начело с Митрополит Григорий Кация. Прави впечатлена, че поместената информация е от обществен характер.

ГРС пише, че Кация се радва на двойното руско-грузинско гражданство. Членовете на семейството му: баща и брат са граждани на Руската федерация и че той е учил и работил в Руската федерация през годините.

В друг файл, който се занимава с избора на Католикос-Патриарх, където четем и за известния руски агент и русофил Митрополит Шио Муджири, който в момента е locum tenens, наместник на Грузинския Престол. Видно от записите той е избраник на Москва за следващ Грузински Патриарх.

Докладът в досиетата казва, че негово управление влошило положението в Патриаршията. Досиетата показват, че неговото назначение е по поръчка на Москва.

Някои духовници смятат, че Патриархът е взел това решение поради натиск от страна на Руската Църква и политическия елит в Русия, което представлява грубо нарушение на църковните канони“, се отбелязва в доклада на ГРС.

В това решение на Патриарха, духовните среди виждат и посочват интересите на бизнесмена Леван Васадзе. Който имал също лични интереси. Знаем, че последните са приятели от детството, а хормайсторът е съгласен с всички важни и отговорни въпроси на Васадзе. Предвид всичко гореизложено, логично е бизнесменът да има интерес от Шио, който всъщност е създал тнар. „Муджирска Патриаршия , в която вижда укрепване на собствените му позиции“, се посочва подробно в документите на ГРС.

В доклада се казва, че решението за номиниране на Шио Муджири е взето само от Илия II, което е изненада както за членовете на Синода, така и за други влиятелни духовници. Според предишно изказване на Митрополит Шио Муджири за него било неочаквано да му бъде предложена споменатата позиция, която той „изобщо не е искал, но поради категоричността на Патриарха, той се съгласил“.

Очевидно от докладите на ГРС се вижда ясно, че Шио Мурджири изобщо не е бил изненадан от своето назначение, тъй като то е станало по заповед на Москва и съгласувано с неговия приятел Васадзе. В доклада се посочва, че Грузинският Патриарх Илия II изобщо не е бил съгласен с предложението Шио Мурджири да бъде негово наместник, но той е изпълнил нареждане от Москва със съгласуване от бизнесмена и олигарх Васадзе.

Оказва се, че Шио Муджири изрича откровени лъжи.

След изтеклите файлове от Грузинската Патриаршия побързаха да заявят, как е възможно да изтече такава секретна информация, че това представлява престъпление и че всичко е било „неистина“.

Но бивши служители на ГРС, които се оказаха истинските разпространили на файловете, написаха следното:

Слушаме всички, събираме информация за всички клирици заради връзките ви с враждебната на Грузия държава – Русия, събираме компрометиращ материал за вас епископите, използваме вашите слабости, проверяваме дори и най-малкият слух и информация, тъй като повечето от вас вършат зло в Църквата и нейните храмове, които са Божият дом, да не говорим, че някои от вас са осквернявали дори и храмове със своите сексуални похоти… Църквата няма нужда от такива служители…

Вие сте като рак за Църквата, който трябва да унищожим, вие развращавате хората, лъжейки ги за вашето лъжливо благочестие.

Благодарение на такива духовници като вас, Църквата отдавна не е Божий дом, а едно от най-големите гнезда на мръсотия, поквара и зло…

Ужасяващият мрак на безбожието на Русия се разпространява в Патриаршията благодарение на вас, за което ние не бива да стоим безучастни. Мислите си, че няма да се борим, няма да ви се противопоставим ли?

Не ни търсете, няма да ни откриете. Създателите и разработчиците на всичко това ви очакват в ада, където ви е мястото“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal