Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Ексклузивно интервю с Вселенския Патриарх Вартоломей в навечерието на визитата му в Украйна: Идвам в Киев с послание за любов и единство, моля се за всички, които живеят в Украйна

Ексклузивно интервю с Вселенския Патриарх Вартоломей в навечерието на визитата му в Украйна: Идвам в Киев с послание за любов и единство, моля се за всички, които живеят в Украйна

In other languages: UA – EN


Вселенският Патриарх Вартоломей пристигна тази вечер в Киев по покана на украинския президент Володимир Зеленски и Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Митрополит Епифаний. Това е третото му посещение в Украйна. Първото – в Одеса през септември 1997, второто – в Киев през юли 2008. Настоящото посещение е специално, тъй като това е първото посещение, след като Православната Църква на Украйна получи Томос за автокефалия. Поводът за визитата на Негово Всесветейшество е 30-годишнината от независимостта на Украйна.

Патриарх Вартоломей даде ексклузивно интервю (20.08.2021) за Укрінформ, което превеждаме на български език специално за читателите на Doxologia Infonews.

* * *

– Ваше Всесветейшество, Вашето посещение в Украйна започва днес. Отивате в Киев за първи път, откакто Православната Църква на Украйна получи Томос за автокефалия. Каква е програмата и какви са очакванията Ви от това посещение?

– Първо, посещавам Украйна в отговор на покана от Негово Превъзходителство президента Володимир Зеленски, за да участвам в честванията по повод 30-годишнината от обявяването на независимостта на страната, и да споделя радостта на украинския народ. Получих и официална покана от Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна Епифаний. Сигурен съм, че ще се радвам на напредъка на новосъздадената Православна Църква на Украйна. Майката Църква в Константинопол, от която преди повече от 1000 години, по желание на Свети Владимир, вашите предшественици са получили Кръщението си в Християнството, не е преставала да проявява интерес и загриженост към всички вас и вашата поместна църква. Връзката между Константинопол и Киев остава твърда и непоклатима в продължение на десет века и това важи още повече днес. Това е посланието на любов и единство, което искам да предам чрез настоящото интервю на духовенството, както и на вярващия народ, нашите сестри и братя в Украйна, с които нетърпеливо очаквам да се срещна и запозная.

– Ваше Всесветейшество, ние сме Ви благодарни за вниманието, подкрепата и грижите спрямо Православната Църква на Украйна. Доволни ли сте от нейния напредък и текущо развитие? Какъв съвет бихте дали за укрепването на ПЦУ?

– Много сме доволни от всичко постигнато в Православната Църква на Украйна – от предоставянето на Томоса за автокефалия до днес. Гордеем се със служението и свидетелството на тази църква, за която не можем да скрием, че е била обект на безмилостно нападение чрез клевети и лъжи от среди, които не искат в Украйна да има независима от външно влияние поместна православна църква. Всичко, което търпи и преживява Православната Църква на Украйна, търпи и преживява и Майката Църква Вселенската Патриаршия. За съжаление, някои хора изглежда са свикнали да говорят неистини и да извършват своеобразен религиозен тормоз, мислейки, че по този начин ще сплашат Вселенската Патриаршия, поместните църкви и новоучредената Православна Църква на Украйна. Православието обаче не може да бъде сплашвано. Църквата не може да бъде тероризирана. Лъжите и клеветите не ни измарят; напротив, те затвърждават вярата ни в Каноните, Традицията и Истината на Църквата.

Негово Блаженство Митрополитът на Киев Епифаний е благоразумен предстоятел, който знае как да управлява църковните въпроси ефективно и в духа на каноничната традиция на Православието. Имаме доверие в него, както и надежда за благоприятно бъдеще на Православната Църква на Украйна. Моето наставление към него е да продължи по правия път, който е единственият път, водещ до назидание на вярващите и единство.

– Какво бихте казали на братята и сестрите от Московската Патриаршия, които са убедени, че Православната Църква на Украйна има „неканонична“, „погрешна“ автокефалия?

– Проблемът с тези хора е, че им е трудно или отказват да разпознаят реалността. Те самите не знаят какво означава автокефалия, не са запознати с историята и каноничната практика за това как се предоставя автокефалия. Православната Църква на Русия, към която те принадлежат, получи автокефалия и патриаршески статус от Вселенската Патриаршия. Защо не искат да приемат валидността на същата канонична обосновка за автокефалията в случая с ПЦУ, която е била валидна за Православната Църква на Русия и за другите поместни църкви, на които Вселенската Патриаршия е предоставила автокефалия и патриаршески статус? Намесата на Вселенската Патриаршия не е неканонична; това, което всъщност е неканонично, е поставянето под въпрос на нейната намеса. Ясно е, че те изобщо не се интересуват от каноничния ред, и в нашия случай очевидно дават приоритет на чужди интереси, а не на църковни критерии.

– Световната общност се бори активно с коронавируса. В православния свят има противници на ваксинацията, носенето на маски и поддържането на социална дистанция. Какво е отношението на Майката Църква към ваксинацията? Ваксинирани ли сте Вие ​​и Вашето близко обкръжение?

– Настоящата огромна здравна криза засяга и православните християни, също както и останалата част от човечеството. Разбира се, ние сме съдени според отношението ни към пандемията и борбата за справянето с нея. Отхвърлянето на ваксинацията и предпазните мерки е нерационално и не се основава на теологични или научни критерии. Още от самото начало заявих в енциклика, че пандемията застрашава нашите вярващи, но не и нашата вяра. Вярно е, че сред жертвите на този вирус има голям брой вярващи, които са отказвали да спазват мерките за защита. Следователно е неприемливо в лицето на толкова много жертви и толкова страдание, някои хора да отричат ​​реалността на пандемията, или да пропагандират конспиративни теории. За съжаление, отношението на такива хора разкрива едно безразличие към ближния. И все пак, всичко, което противоречи на заповедта да обичаме ближния си, не може да бъде наречено Божия воля. Константинополската Църква призовава вярващите да се консултират с лекарите си и според техните указания да бъдат ваксинирани. Естествено, всички ние във Фанар, включително и аз, сме ваксинирани.

– Коронавирусът причини голям брой смъртни случаи. Неочаквано много от нас изпитаха внезапна загуба или разболяване на близки. Какво съветвате хората да направят, за да се изправят духовно?

– Не за първи път Църквата се сблъсква с пандемия. Във всеки случай отговор е бил и е – молитва и спазване на предвидените мерки. Днес науката доказва, че може бързо и ефективно да открива решения. Разбира се, има и ограничения за научното познание; но доколкото науката служи на човечеството, тя е Божия благословия. С благодарност приемаме този божествен дар – науката. Ние имаме дълг към учените, които за толкова кратък период от време разработиха ваксините, които ни предпазват от усложненията на коронавируса. Нещо повече, ние благодарим на медицинския и сестринския персонал по целия свят, който работи ежедневно, за да спаси нашите близки, които се борят с COVID-19. Знам, че лекарите и медицинските сестри в Украйна също се стремят с всичките си ресурси да спасяват болните. Поздравяваме ги, благославяме ги и ги уверяваме, че те са в нашите молитви, за да може нашият Спасител Христос да подпомогне тяхната работа. Освен това, всеки ден се молим Бог да дари покой на душите на жертвите на тази пандемия, както и утеха на техните семейства.

– Ваше Всесветейшество, това Ваше посещение в Украйна е посветено на 30-годишнината от обявяването на независимостта на Украйна. Като духовен отец на православните украинци, какво бихте искали да кажете или пожелаете на паството си в Украйна и на украинците като цяло?

– Както вече отбелязахме, ние споделяме радостта на украинския народ от тази годишнина. Молим се за напредъка, просперитета, единството и духовното израстване на всички, които живеят в Украйна, без изключение. И ние не се съмняваме, че Православната Църква на Украйна ще представлява централната отправна точка по пътя към църковното единство във вашата страна. Предоставянето на автокефалия от страна на Вселенската Патриаршия ще остане жизненоважен момент и крайъгълен камък в историята на украинския народ.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal