Грузинската Патриаршия заклейми гей парада в Тбилиси: Нарушавал правата на хората и целял узаконяването на тежък грях


Автор: Александър Иванов

В изявление от 29 юни 2021 Грузинската Патриаршия заклейми гей парада, който се провежда от 01 до 05 юли 2021 в Тбилиси.

Организаторите на прайда, под предлог че защитават правата на човека, всъщност насърчават нетрадиционен начин на живот, който съдържа признаци на провокация и конфликти с обществено приетите морални норми и който има за цел да узакони тежък грях. Ние уважаваме правата и свободата на хората, което естествено предполага и свободата на избора. Но налагането на избора на една малка група хора върху останалите, е насилие, което нарушава правата, свободата и избора на по-голямата част от нашето общество. Православната Църква винаги е била и е милостива към грешниците, но не и към греха. Следователно омразата и насилието, проявявани от някои, са напълно неприемливи. Възхищението от греха и опитите за въздействие върху останалите хора също са неприемливи. Слоганът, който използват организаторите на гей прайда – „Парад на достойнството“, в действителност няма нищо общо с достойнството. Всичко това води до объркване в разбирането за универсалните човешки ценности, а също води и до умишлено изкривяване на съдържанието на ценностите, което пък има отрицателен ефект върху психиката на непълнолетните деца. Невниманието към всичко изброено води до дискредитиране на западните ценности. Във връзка с тези и други обстоятелства, апелираме към всички да се въздържат от участие, подкрепа и насърчаване на гей парада в Тбилиси. Призоваваме нашето Правителство да оцени адекватно ситуацията, да работи в интерес на държавната стабилност и гражданския мир, и да избягва дестабилизация в страната и възможни вълнения в обществения живот.“ – се казва в изявление на Грузинската Патриаршия.

Българската Патриаршия също излезе с подобно изявление за гей парада в София, като заяви, че участниците в гей парада са под въздействието на злото. Въпреки това, хиляди хора се включиха в гей парада на 12 юни 2021 в София, като там имаше и духовен представител на Софийска Митрополия.

Ние от Doxologia Infonews призоваваме църквите да не се намесват в живота на хората и в техните права. Не е работа на църквите да дават акъли по правни въпроси. Важно е да се подчертае, че гей парадът не е въпрос от морален характер, а от правен. А по отношение на разбирането за грях от страна на църквите, е редно митрополитите да поканят на разговор организаторите на гей парада, за да разговарят с тях по въпросите, които ги вълнуват. А не да ги заклеймяват по подобен нехристиянски начин. От Doxologia Infonews призоваваме църквите да следват примера на милосърдния Христос, Който докато наставляваше хората, ги обгръщаше с любовта си. Христос не отхвърли и не заклейми никого, за разлика от някои свои земни служители, които бидейки целите омърсени от грехове, немалка част от греха на хомосексуализма и педофилията, всъщност осъждат останалите хора за същото. Преди публично да осъдиш другия за същия грях, осъди публично първо себе си. Не може да пишеш разни осъдителни изявления срещу гей парада, докато в същото време гледаш през прозорчето на митрополията си или пък по телевизора голите мъже и жени, и очите ти изпитват неистово удоволствие.

Нека да припомним, че грехът на хомосексуализма, никак не е чужд нито на Грузинската Патриаршия, нито на Българската Патриаршия, нито на която и да е църква.

Припомняме също, че в края на 2019 аргосаният Архиепископ на Чкондиди Петър (Цаава) заяви публично пред журналисти, че основната причина за неговото аргосване е страхът от това да не разкрие содомията в Грузинската Църква. Тогава той заяви, че Грузинският Патриарх Илия II е съпричастен на содомския грях, и че в Грузинската Църква има педерасти и татенца (техни покровители).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal