Проф. Андрей Кураев: Три благодарности към Маестро Митрополит Иларион Алфеев

Автор: Александър Иванов

В своя блог, проф. Андрей Кураев отговори на изявленията на председателя на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Маестро Митрополит г-н Иларион (Алфеев), известен най-вече като „хулителят на всичко“, които той направи вчера на 23 януари 2021 в ефира на ТВ „Россия 24“.

Вчера Маестро Лари заяви: „Искрено съжалявам за случилото се с Андрей Кураев, който някога направи много за Църквата. Благодарение на неговите книги и лекции хората дойдоха при Бога. Обаче по едно време Кураев пое по обратния път и сега с клеветите си срещу Църквата той отблъсква мнозина от Бога, от религията и от Църквата. Затова всъщност нищо не го свързва с Църквата и фактът, че е лишен от светия сан, е естествен резултат от неговата дейност. Ако тази дейност продължи в същия дух, вероятно ще последва отлъчване от Църквата. Въпреки това, никога не е късно да спрем и да поемем по пътя на покаянието“.

А относно плановете на Кураев да обжалва решението на Московския Епархийски съд пред Вселенския Патриарх Вартоломей, Маестро Лари вчера каза: „Кураев може да обжалва навсякъде, дори и пред Световната лига на сексуалните реформи. Повече от достатъчно е просто да се изпрати едно покайно писмо до Московския Патриарх Кирил“.

Следва пълния текст на отговора на проф. Андрей Кураев за изявленията на Волоколамския Митрополит Иларион:

Първо – конкретно за правната култура на Митрополит Иларион:

„Кураев имаше повече от достатъчно възможности да обжалва пред Общоцърковния съд. Той имаше месеци, за да мисли за съдбата си.”

Всъщност „възможността да обжалвам пред Общоцърковния съд“ още не ми се е отворила, защото решението на долния, първоинстанционен (Епархийски) съд все още не е одобрено от местния Епископ, а съгласно чл. 51. в разпоредбата за Църковния съд се казва: „Обжалванията срещу решенията на епархийските съдилища, съдържащи резолюция на епархийския Архиерей, се приемат за разглеждане от Общоцърковния съд на втора инстанция единствено по заповед на Московския и на цяла Русия Патриарх или на Свещения Синод.“

Вероятно Митрополит Иларион вече знае „резолюцията на епархийския Архиерей“, тъй като се изказва толкова уверено, че „решението вече е взето“. Но аз не знам нищо за това.

А сега за по-сериозните неща.

Иларион няколко пъти каза, че мога да обжалвам „където искам”. Нека той сам да се обърне към „лигата за сексуални реформи“, тъй като точно този вариант е в главата му. За мен е важен въпросът за обръщането към Вселенския Патриарх. Може да се каже, че председателят на Отдела за външни църковни отношения ми даде зелена светлина с неговото „можете да отидете навсякъде“. Благодаря.

И най-важното.

Дяконството не е задължително за православния християнин. Лишаването от него е неприятно, но преодолимо. Вече писах, че по принцип мога да се скрия и да водя изцяло домашен начин на живот. Но отлъчването от Църквата е по-сериозна заплаха. И пред лицето ѝ самозащитата е от съществено значение. Не знам дали е имало случаи, когато миряни, отлъчени от местния автокефален Предстоятел на поместна Църквата, са подавали апелация към Вселенския Патриарх, или това е опция, възможна само за клирици. Но, за да не се впускаме в допълнителни канонични спорове, по-добре е да подам тази апелация преди московската анатема.

Това е съвсем очевидно и се оказва, че Иларион всъщност ме кара да побързам с този апел, подтиква ме да предприема тази стъпка възможно най-скоро. Отново благодаря.

И накрая, с оскърбителното уподобяване на Вселенския Патриарх с „лига за сексуални реформи“, той дразни Патриарх Вартоломей и го прави още по-склонен към приемането на моята апелация и нейния положителен отговор. Пак и пак благодаря.

Ето такова е качеството на църковната дипломация в съвременната Московска Патриаршия.“ – пише в своя блог проф. Андрей Кураев.

По-рано Епархийският църковен съд на Московска Епархия низвергна от сан проф. Протодякон Андрей Кураев. Решението бе взето заради коментара на проф. Протодякон Андрей Кураев в LiveJournal относно смъртта на настоятеля на Богоявленския Катедрален Събор в Москва Протойерей Александър Агейкин. Тогава Епархийският църковен съд заяви, че в коментарите на Кураев се съдържат богохулство срещу Църквата и клевети. Решението за низвержение ще влезе в сила след като Московският Патриарх Кирил го утвърди, а дотогава то може да бъде обжалвано.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal