Престави се в Господа от коронавирус монахиня Дария, Игуменка на Монастира Давидовице

In other languages: SRB

Автор: Doxologia INFONEWS

На 12 януари 2021 г. късно вечерта в белградска болница, след 40-дневна борба с последиците, причинени от коронавирусната инфекция, се упокои в Господа майка Дария, Игуменка на Монастира Давидовице (Свещена Милешевска Епархия).

От дълги години е имала здравословни проблеми, най-вече астма.

Според информацията тя е била преодоляла коронавируса, но не е могла да се справи с последствията от него.

Опелото и погребението на тленните ѝ останки ще бъдат в четвъртък на 14 януари 2021 г. от 12:00 ч. в Монастира Давидовице, след края на Божествената Литургия. Тя ще бъде погребана в монастирските гробища.

Божествената Литургия и Изходното последование ще бъдат отслужени от Преосвещения Милешевски Епископ г-н Атанасий.

Кратка биографична справка:

Игумения Дария е родена през 1950 г. в Ниш в честното, почтено и светско семейство Пантич. При своето кръщение тя получава името Драга. Тя прекарва своето детство в родния си град, където завършва прогимназиално и гимназиално образование, а след това и Факултета по физическо възпитание на Нишкия университет. След като сключва брак, заедно със съпруга си Нишлия небойша Попович се преместват в Прибой, където се установяват. Драга (Попович) е била учителка в началното училище „Вук Караджич“ в Прибой.

Докато е възпитавана в патриархално семейство, тя никога не забравила своята вяра. По време на трудните комунистически времена в СФРЮ тя дълги години е била председател на сръбските сестри в Храма на Свети княз Лазар в Прибой. Тя е била грижовна съпруга и майка. Тя има двама сина Сърджан и Иван, от които има общо седем внуци.

След смъртта на своя съпруг тя решава да поеме по монашеския път. Постригана е за монахиня в Монастира Куманица през 2009 г. След като е постригана за монахиня, тя помолва Милешевския Епископ да я изпрати в Монастира Давидовице, който тя е искала да възстанови. През 2010 г. е назначена за Игуменка на Свещената Обител.

Бог да я прости! Царство ѝ небесно! Приятен път към Рая!

Източник: Епархија Милешевска | Српска Православна Црква


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎