Как Българската Патриаршия иска да наложи изкуствена почит към Неврокопския Митрополит Борис. Противоречиви изявления на Неврокопския Митрополит Серафим | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS представяме едно интервю на Георги Милков от предаването „Религията днес“ по БНТ с Негово Високопреосвещенство Неврокопския Митрополит г-н Серафим. Интервюто е от 30 януари 2021.

В интервюто Митрополитът изрази желанието си и желанието на ръководената от него Свещена Митрополия да бъде канонизиран Неврокопският Митрополит Борис (1888-1948), на когото почти целия му светски и монашески живот е преминал в схизматичната Българска екзархия, с изключение на последните три години след вдигането на схизмата от Вселенския Патриарх Вениамин през 1945.

През 2016 внесохме писмо, с което Неврокопският Епархийски съвет се обърна към Светия Синод на Българската Православна Църква, за да поискаме благословение да започне изследване на живота и делото на Митрополит Борис с оглед на възможността да бъде той канонизиран за светец на Българската Православна Църква.

Движещата сила да се официализира тази дейност преди всичко е народната почит, която така или иначе я има към Митрополит Борис още от момента на неговото убийство. Абсолютно навсякъде в Епархията, както се вижда и от документите, в цялата Българска Православна Църква неговото убийство е прието като мъченичество, още във времето когато то е извършено.

Единодушни са всички негови съвременници, вкл. и Българският Патриарх Кирил, Неврокопският след него Митрополит Пимен, и множество други духовници, които по един или друг начин са записали в по-близко време или в по-късно време своите мисли относно Митрополит Борис.“ – каза Митрополит Серафим в предаването.

От цялото интервю с Митрополит Серафим се разбира, че Неврокопска Митрополия иска и има нужда да канонизира починал Митрополит за Светец, за когото има много сведения, че е бил образован, добър, благ Митрополит, но няма никакви сведения за неговия живот в святост.

Митрополит Серафим хем потвърждава, че българската църковна история не познава в детайли живота на блаженопочившия Неврокопски Митрополит Борис (което е задължително за една канонизация), но хем казва, че в цялата Българска Църква убийството му било прието като мъченичество. След това пък Митрополит Серафим си противоречи като казва, че има нужда от „популяризиране на личността и делото на Митрополит Борис в още по-голяма степен, тъй като виждаме, че…нали в процеса на работата се разбира, че има доста неща, които не са известни. Сега вече стават известни, но са в подкрепа на тази идея към която вървим“.

От думите на Митрополит Серафим става ясно, че той съди за „святия му живот“ и за чистотата на неговата православна вероизповед от интелектуалните му качества, образованост и трудове, както и от – забележете – окръжни писма, които той е писал до свещенството в Митрополията, от посланието до паството му при встъпването му в длъжност като Неврокопски Митрополит, от писма, които той е изпращал до Свещения Синод във връзка с проблеми в Епархията му и т.н. Нито едно от изброените не може да бъде критерий за святост, а просто може да бъде оценка за неговите нравствени и интелектуални качества.

В желанието да бъде канонизиран Митрополит Борис, Митрополит Серафим се позовава и на външния вид и на излъчването на Митрополит Борис, определяйки го като „образ на смирен и свят човек“.

Обичал е природата, обичал е планината, обичал е молитвата, също това е важно, богослуженията, стараел се е винаги всичко да бъде изрядно по време на богослуженията“ – допълва Митрополитът.

Не е нужно да споменаваме, че има Светци, които са имали не чак толкова харизматичен и благ вид, какъвто е имал Неврокопският Митрополит Борис (според описанието на Митрополит Серафим), нито пък са обичали планината и природата чак толкова като Митрополит Борис (пак според описанието), но са просияли със своя свят живот.

А иначе, според критериите на Митрополит Серафим, би трябвало да обявим доста от живите и починалите Епископи на Църквата, които имат, съответно са имали наистина изрядно служение, за светци.

Според Митрополит Серафим, последните думи на Неврокопския Митрополит Борис в момента на убийството му са били „Не, не прави това!“, което със сигурност не е критерий, че Митрополит Борис е засвидетелствал със смъртта си пред Господа. Всички сме чели житията на мъчениците и всички знаем какви слова са казвали мъчениците в моментите на тяхното засвидетелстване пред Господа с тяхната телесна смърт.

Какви са били подбудите за убийството на Митрополит Борис, досега не сме попаднали на официален източник и не очакваме да попаднем на някакво официално разпореждане да бъде убит, или остранен“ – признава Митрополит Серафим и допълва, че комунистите много са следили Митрополит Борис, което обаче също не е критерий, тъй като всички Митрополити са били следени по онова време.

Подчертаваме, че не всеки духовник или вярващ, убит от комунистите, е бил убит заради вярата си, и съответно не всеки убит от комунистите е свят човек.

Факт е, че Българската Патриаршия излага едни фалшиви или невроверени сведения за хора, които иска да канонизира и ги счита за светци, и най-лошото – тя налага изкуствена почит, принуждавайки вярващите да почитат хора, които не познават и за които никога не са чували.

Факт е, че Българската Патриаршия няма сведения за това дали Неврокопският Митрополит Борис е водил свят живот. Остава обаче въпросът, защо толкова напира да го обявява за светец?

Хубаво е Митрополит Серафим, както и другите, които постоянно изпитват нужда да канонизират хора за светци, най-напред да се запознаят с условията за канонизиране – виж „Святост – освещаване и обожествяване. Провъзгласяването на Светци“.

Обръщаме внимание, че няма условие „кандидатът за светец“ да обича природата и планината.

Или това е поредната българска нужда да има „БЪЛГАРСКИ“ светец, „БЪЛГАРСКО“ чудо, и т.н.?

С тези си действия някои от Архиереите на Църквата в България, някои и теолозите в България, и други, които рекламират светци, ще отвратят и малкото останали вярващи християни в България от светостта и светиите (една от вечните войни на дявола срещу Църквата), и ще ги тласнат към протестантската ерес, която отрича светостта на всички, освен на Самия Бог.

Светостта не е стока за продан, светостта не е реклама! Светостта и почитта към светците не може да бъде налагана изкуствено! Тя идва от самите хора към светците по Божие допущение, когато, както и където е необходимо.

Призоваваме Високопреосвещения Неврокопски Митрополит г-н Серафим, вместо да изследва живота на Митрополит Борис и да се опитва да го рекламира като някаква стока, за да ни бъде внушено, че той е светец, по-добре да започне да се занимава с изключително мощния култ към вещицата Вангелия Гущерова, почитана като „светица“ в цяла България, а най-вече в неговата Неврокопска Епархия, където има и изграден храм на бесовете.

Вижте и статията „За канонизациите на Епископ Софроний, отец Паисий и Васил Левски“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal