Гърция: Отворени храмове за Рождество Христово и Богоявление. Отслужване на няколко Литургии в един Храм и на двата празника | COVID-19

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Преди малко правителственият говорител г-н Стелиос Пецас заяви, че храмовете ще бъдат отворени в деня на Рождество Христово и на Богоявление.

По време на редовния брифинг г-н Пецас отбеляза, че „Църквите ще отворят в деня на празниците на Рождество Христово и на Богоявление“.

В тези два дена ще бъде позволено присъствието до девет (9) души в храмовете и до двадесет и пет (25) души в Митрополитските храмове. Отговорност за спазване на мерките ще носят местните Митрополити и Архиепископията на Атина“, отбеляза г-н Пецас.

Относно празника Богоявление, който също е национален празник в Гърция като Рождество Христово, той заяви, че няма да има освещаване на водите в отворено публично пространство.

Архиепископът на Атина г-н г-н Йероним е предложил вярващ, който не носи маска да не влиза в храма, както и това да бъдат спазвани изключително стриктно всички мерки за безопасност, сред които задължителното отстояние между черкуващите се.

По отношение на броя на лицата, които да има право да се черкуват, той е предложил това да бъде изчислено в зависимост от площта на съответния храм. Например, ако храмът е малък тогава да не се разрешава да се черкуват повече от четирима (4) души.

Към този момент в Йерархията се обмисля вариантът за отслужването на няколко Литургии за Рождество Христово в един Храм. По-конкретно в един Храм ще бъдат отслужени по две Литургии в навечерието на Рождество Христово в 21:00 ч. и в 23:00 ч., както и по три Литургии в деня на Рождество Христово, които ще започнат съответно в 05:00 ч., в 07:00ч. и в 09:00ч. Това ще позволи черкуването на повече хора без да има струпване в рамките на един Храм.

Същият вариант се обмисля и за празника Кръщение Господне (Богоявление), но без извършването на Литии. Що се отнася до хвърлянето на Светия Кръст се обмисля вариантът това да става в басейн, а не в морето, езерото или реката както е всяка година.

По отношение на антидора (анафора) се обмисля вариантът всеки един антидор да бъде опакован в хартия и след това да бъде раздаван на вярващите, а Светената вода, съответно Богоявленската вода, да бъде давана на вярващите в предварително затворени бутилки.

Източник: eReportaz.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal