Начало » Разни » COVID-19 » ОФИЦИАЛНО: Сръбският Патриарх Ириней се престави в Господа, изгубвайки битката с COVID-19 | VIDEO

ОФИЦИАЛНО: Сръбският Патриарх Ириней се престави в Господа, изгубвайки битката с COVID-19 | VIDEO

In other languages: SRBGREN – RO GEO UKR – MK ES – PT

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес преди малко (20 ноември 2020) пресслужбата на Сръбската Патриаршия официално съобщи за това, че Негово Блаженство Ипекският (Печ) Архиепископ, Белградско-Карловският Митрополит и Патриарх на Сърбия г-н г-н Ириней (27.08.1930 – 20.11.2020) е изгубил тежката битка с коронавируса като се е преставил в Господа тази сутрин в 07:07 ч. (сръбско време). Той почина на 90-годишна възраст. Така Патриарх Ириней става първият Предстоятел на поместна Църква, починал от коронавирус.

Това официално съобщение идва след поредица противоречиви публикации и слухове, идващи основно от авторитетни сръбски и руски медии, позоваващи се на свои източници, за това, че Патриарх Ириней е починал още вчера на 19 ноември по обяд във Военномедицинската болница „Карабурма“ в Белград, където се лекуваше от коронавирус.

Тогава, след като медиите предварително обявиха смъртта на Патриарх Ириней, уебсайтът на Сръбската Патриаршия се срина и започна да дава постоянни грешки в зареждането, но Сръбската Патриаршия незабавно публикува опровержение на тези новини, определяйки ги като „фалшиви“. Доверието в опровержението на Сръбската Патриаршия беше подкрепено няколко часа по-късно от изявление на сръбския президент Александър Вучич, който пред репортери заяви, че Негово Блаженство е в критично състояние, интубиран е, но е жив и лекарите се борят за живота му. Лекуваха го руски лекари от Русия.

Случаят с Патриарх Ириней ни напомня за случая с Черногорския Митрополит Амфилохий. Тогава всички медии написаха предната вечер преди смъртта му, че е умрял. Пет минути преди полунощ от Черногорската Митрополия казаха, че е жив и че е в добро състояние, и след осем часа, сутринта на следващия ден съобщиха, че е починал.

От Doxologia INFONEWS се прекланяме пред патриаршеското служение на Негово Блаженство Сръбския Патриарх Ириней, молейки се Бог да упокои душата му в Своето вечно Блаженство. Православната Църква изгуби един достоен, образован, грамотен и човечен Предстоятел на Поместна Църква.

За съжаление, Сръбският Патриарх Ириней е поредният Архиерей, който изгуби битката с коронавируса. Дано поне фактът, че „Патриарх е починал от коронавирус“, да вразуми всички християно-талибани-безбожници и почитатели на конспирациите, които отричат съществуването на коронавируса и се подиграват със смъртта и страданията на боледуващите от коронавируса! Да се засрамят пред усърдния труд на лекарите и медицинските работници, грижещи се за всички нас.

Вечна памет на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней!
Ειρηναίου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτου Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχου Σερβίας, Αιωνία η Μνήμη! Καλό Παράδεισο, Μακαριώτατε!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal