Игуменът на Монастира Свети Герасим Йордански: В нашата Патриаршия поне десетина отци се оказаха заразени с COVID-19 | VIDEO

In other languages: BG МК

Превод: Йордан Георгиев

Игуменът на Монастира на Свети Герасим Йордански Старецът Хрисостом описва трудното положение, което властва в Монастирите по Светите Земи заради пандемията като тежки времена.

На 14 септември 2020, Високопреподобният Архимандрит Хрисостом (Тавулареас) даде интервю на живо в централната емисия новини на Alpha TV, заявявайки че десетина отци от Йерусалимската Патриаршия са заразени с коронавирус, двама от които са интубирани, а един Архиерей все още е хоспитализиран и състоянието му изобщо не е добро.

48 години не сме се сблъсквали с такава ситуация. Преживяхме интифадите, Садам Хюсеин и т.н., но това, което го преживяваме сега, никога не сме го преживявали – да не можеш да излезеш навън и да се страхуваш. В нашата Патриаршия има поне десетина отци, които се оказаха заразени с коронавирус, двама са интубирани, един Архиерей все още е в болницата и здравословното му състояние изобщо не е добро“.

Архимандрит Хрисостом заяви също, че липсата на поклонници създава верижни проблеми:

Има хора, които си спомнят за нас и ни помагат. Има хора, които дават лептата си – не само за мен, но и за другите. Да слушате Правителството (Кипърското Правителство – Бел. прев.) за носенето на маски, тази болест е коварна“.

Водещата на новините: „Отец, някои Архиереи казват, че не бива да носим маска, защото нямало опасност“.

Отец Хрисостом: „Не, не, има опасност, носим маска, но когато се причастяваме я сваляме, трябва да я носим. Да пазим себе си и по-възрастните от нас, трябва…

Той отправи и своето послание към кипърските гърци.

В Кипър да не се страхувате от Ердоган, Бог ще помогне. Има и такива, които обичат Кипър и Гърция, ще ни окажат подкрепа и ще бъде намерено решение с Божията помощ“.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ