Започнаха реставрационните дейности по пещерната църква на Пресвета Богородица на о-в Свети Павел (Мали град) в албанската част на Преспанското езеро | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: ALGR

Превод: Йордан Георгиев

Най-накрая след 50 години започна възстановяването на пещерната църква на Пресвета Богородица, един от най-ценните паметници на културното наследство, датиращ от XIII век.

Цървата е построена на остров Свети Павел (на бълг. и мак. ез. Мали град – Бел. прев.) в албанската част на Преспанското езеро. В допълнение към редките надписи и стенописи има и специални шедьоври на скалната агиография от V век.

Реставрацията се извършва от 22 доброволци от цяла Европа, които са специалисти в работата с камък и дърво. Реконструкцията предвижда и създаването на подходяща инфраструктура за посетители и поклонници, които ще посещават не само църквата, но и да се разходят на малкото островче.

Ще се заздрави също и покривната конструкция на храма. Тук е открита и една от историческите икони на Пресвета Богородица Одигитрия от XIV в.

Изграждането на храмове в скалите около Преспанското езеро започва през XIII и XIV в.

Започването на реставрационните дейности през месец септември има и друг символична стойност, понеже септември е месецът, посветен на културното наследство в цяла Европа.

Източник: А2 News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal