Начало » Новини » Светът » Архимандрит Андреас Конанос: Подадох си оставката като клирик на Атинската Архиепископия и отново станах обикновен гражданин на този свят

Архимандрит Андреас Конанос: Подадох си оставката като клирик на Атинската Архиепископия и отново станах обикновен гражданин на този свят

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Един от най-известните свещеници и проповедници в Гърция и по света Архимандрит Андреас Конанос написа публично на своята страница във Facebook, че от днес вече не е свещенослужител на Атинската Архиепископия, след като си е подал оставката от редиците на Свещения Клир.

Днес на 24 август 2020 г. си подадох оставката като клирик на Атинската Архиепископия и отново станах обикновен гражданин на този свят“, заяви бившият клирик на Атинската Архиепископия Андреас Конанос.

Той озаглави своето послание към хората като: „Един край, едно начало“, заявявайки, че „нещо много важно е вече към своя край и започва нещо ново“.

Причините за напускането ми на Клира са много и тук няма да бъдат анализирани. С този текст искам да направя само две неща:

  1. Да те уведомя за тази промяна в моя живот и
  2. Да обясня начина, по който ще действам оттук нататък. И само това.

След 20 години свещенически живот, днес се разделям с расото. В никакъв случай „не го хвърлям“ с презрение и отвращение. Целувам го и съм му признателен, понеже в продължение на 20 години ми се даде възможност да направя своя „родина“ цялата земя, да изживея невероятни богочовешки моменти и да познавам прекрасни хора от всички части на земята…“.

„Преставам“ да бъда клирик. Но сърцето ми, същността ми и сърцевината ми остават заедно с тебе, непоклатими. Те никога няма да се променят, въпреки, че моят вид и изява вече ще бъдат други…. Ще обичам всеки човек, който срещна. Ще пиша, ще говоря и ще помагам с немощните си сили на когото мога….“.

Отваря се една нова глава в моя живот и ще се радвам да бъдем спътници. Не зная дали утре ще съм жив. Нито зная за още колко ще мога да говоря, да пиша и да общувам с вас.

Обаче знам, че това, което „утре“ ще ми подари Бог – месеци, години или десетилетия, бих искал да бъде автентично и истинско.

Няма да представям святост и големи добродетели, освен истината и честността на моето сърце. Именно това осъзнаване ми дава радост и сила да продължа напред, имайки Бога и любовта Му до себе си.

Мога да говоря часове за всичко това, но не искам да те уморявам. Достатъчно за днес.

Без друго ще говорим за това.

Признателен за всичко,

Андреас Конанос“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal