Папа Павел VI за Света Софѝя: Би трябвало този Храм да бъде отново това, което е бил! (25 юли 1967)

In other languages: GR

Автор: Аристидис Панотис

Превод: Йордан Георгиев

На 25 юли 1967 г., в някога прочутата Катедрала на Източното Християнство – Света Софѝя пристига папа Павел VI. Той е първият папа, който по негова инициатива посещава през второто хилядолетие Църквата на Новия Рим – Константинопол. Преди да пристигне във Фенер, папата прави поклонение в превърнатия в музей през 1934 г. Храм на Света Софѝя Божия – всесвещеният център на Великата Христова Църква, в който са се случили много велики исторически събития, някои от които навяват трагични спомени.

Когато папата стига до центъра на Храма под висящия купол, той разглежда славната духовност на Храма и изумителните негови мозайки, усещайки неописуемите преживявания на едно високо извисяване… Тази одушевена сграда го кара да изживее отново нейната животворна история като чувства един неудържим порив да коленичи и да се помоли. И той го прави! Той пита турския външен министър Ихсан Чаглаянгил, който го придружава: „Позволявате ли ми за малко да се помоля?“. Папата коленичи и се моли! Едва към края на своята молитва, папата става и прави едно значимо изявление: „Би трябвало този Храм да бъде отново това, което е бил!“, (сиреч не музей, а православен Храм, за каквото е бил построен – Бел. прев.)

Този текст е публикуван във фейсбук групата «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ -Ecumenical Patriarch Bartholomew» на Архимандрит Тимотеос Илиакис и публикувахме след неговото разрешение.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ