Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » Сусрет патријарха Иринеја и министра Лаврова

Сусрет патријарха Иринеја и министра Лаврова

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 18. јуна 2020. године у Патријаршији српској у Београду г. Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације.


In other languages: BG

У отвореном и пријатељском разговору министар Лавров је поновио подршку руског државног руководства територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије на Косову и Метохији. Министар Лавров је изразио подршку Српској Православној Цркви у недаћама у којима се налази у Црној Гори и истакао да се само јачајући јединство православних народа може учврстити положај Руске Православне Цркве у Украјини и Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је изразио задовољство чињеницом да ће глава руске државе г. Владимир Путин и првојерарх Руске Православне Цркве, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил, учествовати у свечаностима великог освећења Спомен храма Светог Саве на Врачару крајем 2020. године.

Током састанка поднет је извештај о току завршних радова на спомен храму Светог Саве, као и о финансирању истих. Његова Светост Патријарх г. Иринеј је захвалио министру Лаврову на великој помоћи председника Руске Федерације г. Владимира  Путина, чијом заслугом је обезбеђено 10 милиона евра за израду мозаика, и навео да је уз велику подршку председника Републике Србије г. Александра Вучића Република Србија до сада пружила несебичну помоћ у износу од 32 милиона евра. До сада је у храм Светог Саве на Врачару достављено и плаћено 85 процената мозаика, те да се у наредна два месеца очекује испорука и монтажа преосталих 15 процената мозаика.

Пријему су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ ремезијански и викар Патријарха српског г. Стефан, генерални секретар Председника Републике Србије г. Никола Селаковић и г. Дејан Накић, лични секретар Његове Светости Патријарха.

Извор: Српска Православна Црква

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal