Архиепископът на Австралия Макарий се информира за изследванията относно ваксината срещу коронавирус

In other languages: GR


19 юни 2020 г.

Високопреосвещеният Архиепископ на Австралия беше на тридневно посещение в Мелбърн, по повод поканата, която получи от Университета на щата Виктория и по-специално от научния ръководител на изследванията за лечението на коронавирус г-жа Васо Апостолопулу, която е изтъкнат и водещ изследовател за ваксината срещу рак на гърдата. На срещата присъстваха още г-жа Корин Рийд, зам.-председател по научните изследвания в Университета, г-н Рос Колър, директор за научния прогрес и г-жа Ивет Петерсън, директор за научно развитие в Университета.

Учените първоначално направиха една презентация за това докъде са стигнали към този момент с изследванията за откриването на лекарства и ваксина за борба с коронавируса. След това, Негово Високопреосвещенство и придружаващите го клирици зададоха няколко въпроса към изследователите. Трябва да се отбележи, че Архиепископът беше придружен от архидякон г-н Атинагор, който всъщност е доктор по физика в Станфордския университет, и директора на Специалния Архиепископски Кабинет, дякон Христофор.

След срещата и презентацията, Архиепископ Макарий посети лабораториите и благослови мъчителните усилия на изследователката от гръцки произход и нейните сътрудници. Предусещайки важността на рисковото начинание, Негово Високопреосвещенство заяви: «Аз съм много оптимистичен, че изследванията, които се провеждат към момента в този Изследователски център, ще дадат своя плод и скоро ще имаме светлина за борба с пандемията. Пожелавам и молитствам да дойде Божието време и да бъде спасено човечеството. Поздравявам ви за положените усилия и труд, споделям вашите тревоги и безсънни нощи».

Г-жа Апостолопулу също подчерта, че «ние поискахме специално разрешение за да доведем Архиепископ Макарий в лабораториите и да ни благослови. Самият той, тъй като има опит в изследователската дейност, може да разбере нашата борба. Искаме неговата подкрепа, благословията му и неговите молитви». Накрая професорите отправиха към Архиепископ г-н Макарий покана, по време на следващото му пътуване до Мелбърн да посвети един цял ден за да участва в лабораторните изследвания и, разбира се, Негово Високопреосвещенство прие отправената покана.  Πηγή: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας | Greek Orthodox Archdiocese of Australia

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎