2024 05 25 19 07 28

Синодът на БПЦ одобри проведения в Сливен избор за митрополит на фона на проруски протести

Светият синод на днешното си нарочно заседание изслуша доклад на Варненския и Великопреславски Mитрополит Йоан – наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, с приложен протокол за проведения на 19 май епархийски избор за митрополит на Сливенска епархия и Светият синод единодушно реши, че на основание на член 88, алинея 2 от Устава на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия (БПЦ-БП) одобрява изборната преписка за проведения епархийски избор. Това съобщи днес пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Докато Синодът заседаваше под претекста, че са против Знеполския Епископ Арсений да бъде избран за Сливенски Митрополит, около 40 платени проруски протестиращи скандираха антицърковни, еклисиологично-еретически и крайни проруски наративи на изпадналата в еклисиологична ерес Руска Православна Църква, която в същото време е поддръжник на руската военна инвазия в Украйна. Говорител на руската агитка бяха едни от най-отявлените русофили в България – Георги Тодоров и Василианна Мерхеб.

445095983 7527682267268794 927663586986687601 N

Тези същите лица бяха и на правдивия протест в София срещу синодалната наредба, но бяха малцинство, тъй като протестът бе събрал хора с различни възгледи, но обединени срещу действията на Синода относно синодалната наредба и касирането на избора за Сливеснки митрополит, при който бяха избрани Агатополският Епископ Иеротей и Константийският Епископ Михаил.

Същите лица и тогава се опитаха да пропагандират своята проруска пропаганда и изричането на обидни изрази и лъжи за Вселенската Патриаршия и личността на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, както и за каноничния Киевски Митрополит Епифаний.

Важно е да се подчертае, че този протест не е срещу Знеполския Епископ Арсений и дори няма нищо общо с епархийските избори в Сливенска Епархия, а просто е повод за да разпространяват своята руска пропаганда и омраза срещу Вселенската Патриаршия, Украйна и Православната Църква на Украйна.

Жалко е, че с изключение на един журналист, никой не зададе въпрос на проруските говорители кой ги е накарал да отидат пред Синода и какво целят точно, защото очевидно техният „протест“, по-точно мини фанатична и проруска агитка за съвсем друго се е събрала… Очевидно тяхната агитка защитава чисто геополитически интерес на Русия!

ВИДЕО

Прессъобщение на Синода:

Св. Синод в нарочното си заседание на 25.05.2024 г., прот. № 9 – пълен състав, изслуша доклад на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, с приложен протокол за проведения на 19 май 2024 г. епархийски избор за митрополит на Сливенска епархия, и единодушно реши:

На основание чл. 88, ал. 2 от УБПЦ – БП одобрява изборната преписка за проведения епархийски избор.

На основание чл. 90, ал. 1 от УБПЦ – БП на 26 май т.г. – 4 Неделя след Пасха – на Разслабления – св. ап. Карп, св. мчк Георги Софийски, Най-нови, да бъде проведен канонически избор за митрополит на Сливенска епархия в Синодалния параклис „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“.

36afbbddca7ee199f82cd744e7788aef