2024 05 08 18 16 04

„Бих го предложил“. Може ли Митрополит Николай да откаже да е кандидат за патриарх

Пари и вяра. Агенти на бившите комунистически тайни служби и морал. Разколници и членове на Светия синод. Крайното противопоставяне в Българската православна църква е на дневен ред след смъртта на патриарх Неофит. Предстои избор на негов наследник и зад паравана на смирението върви битка за влияние.

В края на юни Българската православна църква (БПЦ) трябва да избере нов патриарх сред трима действащи митрополити. Техните имена ще станат известни на 20 юни.

Според устава на Църквата за патриарх може да бъде избран митрополит, който е навършил 50 години и е управлявал епархия в продължение на поне 5 години. От сегашните 13 митрополити 9 отговарят на тези изисквания, като сред тях е и Пловдивският митрополит Николай. Той обаче написа писмо, че не желае да бъде номиниран.

Още един важен избор предстои в Църквата – за нов Сливенски митрополит. Вотът ще се състои в края на май, след като първоначалният избор беше касиран от Светия синод. Това предизвика протест на вярващи от Сливенската епархия и контрапротест в подкрепа на решението на Синода, на който присъстваха основно вярващи от Пловдивска епархия.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за това какво се случва в БПЦ, какви влияния има и какво предстои.

Митрополит Антоний не може да е кандидат за патриарх, защото не е навършил 50 години.

Най-важното от интервюто

  • „Никоя война не е благословена от Бога, от Църквата. Само тази война, която отбранява териториите и човешките животи. Украйна е жертва поради факта, че това е конфликт, който се разрасна и Русия в момента е този агресор“.
  • „Както в Русия виждаме, че има добро и лошо, така и в Запада има добро и лошо. Виждаме, че идват и нехарактерни, несвойствени практики, които се опитват да бъдат наложени в нашето общество“.
  • „[Влиянието на Държавна сигурност] все още се усеща в някои сфери на обществото и на Църквата. Виждаме, че макар и остатъчни, такива опити има и те не са благоприятни за развитието на Българската православна църква“.
  • „Прекалено много хора не желаят митрополит Николай да ръководи Светия синод, защото не им харесва, че няма да могат да прокарват едни или други интереси, които за в ущърб на Църквата“.
  • „Ако дойде моят ред, бих предложил [митрополит Николай за патриарх] – да. За мен е важно този, който ще бъде български патриарх, да може с твърда ръка да отстоява интересите на Българската православна църква (БПЦ), защото като че ли времената ще стават много трудни и ще трябва да се държи здраво кормилото на БПЦ“.

Руското влияние в църквата

Един от основните проблеми в българската църква е свързан със силното руско влияние. „Няма как от дистанцията на времето да се изчисти тази сянка на Москва над цяла България“, каза митрополит Антоний. По думите му „в момента България е на голям кръстопът, но в крайна сметка важен е пътят, по който ще поемем“.

В последните месеци БПЦ даде няколко знака, които я дистанцират от Москва. В началото на годината от името на патриарх Неофит беше прочетено изявление, което осъжда руската агресия срещу Украйна. След това руският патриарх Кирил, който подкрепя войната, не беше поканен на опелото на Неофит, който почина през март.

„Факт е, че никоя война не е благословена от Бога, от Църквата. Само тази война, която отбранява териториите и човешките животи. Украйна е жертва поради факта, че това е конфликт, който се разрасна и Русия в момента е този агресор“, каза митрополит Антоний.

По думите му „българските митрополити, които по един или друг начин изразяват някакви пристрастия – дали от това, че са възпитаници на Москва, че са учили в Москва, виждам, че когато става въпрос за войната, те твърдо застават на тази позиция, че няма война, която носи смърт, разделение, да бъде благословена и приета от когото и да било“. Митрополит Антоний каза, че „няма как от дистанцията на времето да се изчисти тази сянка на Москва над цяла България“.

Ролята на тайните служби

„[Влиянието на бившата Държавна сигурност] все още се усеща в някои сфери на обществото и на Църквата. Виждаме, че макар и остатъчни, такива опити има и те не са благоприятни за развитието на Българската православна църква“, каза митрополит Антоний.

По думите му такова влияние е имало при избора на Сливенски митрополит. Антоний каза, че ескалацията на напрежение е била изкуствено породена. „Ние подозираме там дългата ръка на разни такива служби, които предполагаме, че работят в полза на запазването на статуквото“, каза Антоний. От думите му не стана ясно кое е статуквото.

Касирането на избора за митрополит в Сливен предизвика протест на вярващи от Сливенска митрополия в София. По същото време и на същото място беше организиран и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод. Контрапротестиращите бяха докарани с автобуси от Пловдивската епархия, която се управлява от митрополит Николай.

“Има големи интереси, които са свързани с имоти, които са по българското Черноморие, с бивши служители, които са работили в Сливенската света митрополия“, каза Антоний, но не посочи имена.

Новият патриарх

Пловдивският митрополит Николай е един от най-влиятелните членове на Светия синод и сочен за бъдещ патриарх. Непосредствено след смъртта на Неофит обаче той публикува писмо, в което казва, че не желае да бъде номиниран за негов наследник на поста.

“Прекалено много хора не желаят митрополит Николай да ръководи Светия синод, защото не им харесва, че няма да могат да прокарват едни или други интереси, които за в ущърб на Църквата“, каза Антоний. По думите му „митрополит Николай, колкото и да му е създаден един такъв мракобесен образ в обществото – със скъпите коли, с „Ролекс“-ите, с лукса, ако отидете в неговата епархия, ще видите едни ремонтирани храмове, пълни с народ, с млади свещеници, които служат“.

Пловдивският митрополит Николай често попада във фокуса на общественото внимание с изказванията си. Той заклейми европейската интеграция на България през 2008 година, обяви се против концерт на Мадона и анатемоса сурогатството и съжителството без брак.

“Всеки един от нас има своите човешки слабости, но [Николай] може би като млад в самото начало, е, бил може би, по-емоционален. Може би сега от дистанцията на времето, той оценява някои неща като грешка, но пък в крайна сметка той винаги е пазел православната вяра и я отстоявал“, каза Антоний.

По повод писмото на Николай, с което казва, че не иска да бъде номиниран за патриарх, Антоний каза, че „всеки един митрополит, когато става епископ, той дава своите обети, че ще служи на Бог, на Църквата, ще има послушание към българския патриарх, към Светия синод. Оттам нататък, когато поемаме този кръст, ние отдаваме целия си живот на Църквата и това дали някой иска или не иска, това зависи изцяло от Светия синод на БПЦ“.

Антоний каза, че на заседанието на синода, на което ще се номинират кандидати за патриарх, той би номинирал Николай. „Ако дойде моят ред, бих го предложил – да“, каза Антоний.

Източник: Свободна Европа