F4fb5e93c46f4c5cf458fcbbc9b0d830

Очаква се ново напрежение сред свещениците заради избора на Сливенски митрополит

Светият синод избра листа от шест достоизбираеми епископи за избор на нов Сливенски митрополит, след кончината на сливенския владика Йоаникий в началото на годината. Сред шестимата номинирани епископи не са включени кандидатурите на епископ Йеротей и на епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът бе касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите. Впоследствие на тези действия на Светия синод се стигна до напрежение и гладна стачка на отец Иван Янков, който днес обяви, че предстоят нови протести в знак на несъгласие с предложените епископи за избор на митрополит.

Тази седмица свещениците от епархията, които се възпротивиха на касирането на избора през февруари, предстои да се съберат и да решат под каква форма ще протестират, съобщи отец Иван. Той предположи, че Светият синод ще се оправдае с формална причина за изключването на епископ Йеротей от достоизбираемата листа като ревизията в Поморийския манастир, на който той бе игумен.

„Не знам каква част от свещенството, но някаква част смятам, че ще протестира. Защото нашият избор е потъпкан. Значи те вървят към сценария Светия синод да налага следващия митрополит“, обясни отец Иван.

От своя страна отец Евгениий Янакиев, който отправи писмената жалба за нередности при избора на митрополит и стана причина за касирането на избора, коментира, че приветства новата листа, но каза, че очаква напрежение по линия на привържениците на епископ Йеротей пред Светия синод и Сливенска митрополия.

„Когато фактите говорят, поповете и богословите трябва да мълчат. Поради тази причина епископ Йеротей не е включен в листата, защото Светият синод е запознат с доста неща и поради това е счел за необходимо да не го включва“, каза отец Евгений.

Отец Евгений не изключи в църквата да се появят и „разколнически действия“.

Източник: БНР