Silvevgsef

Doxologia Infonews публикува жалбата и доносите на Евгений Янакиев, Серафим Бармуков и Димо Димов срещу Епископ Иеротей

Doxologia Infonews получи от източници от Синода, пожелали да останат в анонимност, жалбата на клириците Евгений Янакиев и Серафим Бармуков (за втория до неотдавна се носеше нелицеприятна публична информация в медийното пространство), както и мирянинът Димо Костадинов Димов.

В жалбата, датирана от 20.02.2024 се изразява мнение, че заради почивката, дадена по време на избора в Сливен, той станал нелегитимен тъй като, според жалбоподателите, избирателите се наговаряли през това време. Doxologia Infonews обаче се свърза с някои от избирателите и те казаха, че дори не са говорили помежду си (тъй като преди избора всеки вече е решил твърдо за кого да гласува), а просто са отишли до тоалетна. И също така казаха, че Митрополит Йоан не е забранявал почивката.

В своя статия адв. Адриан Н. Илиев пише по това обвинение:

„Следва да възразим, че епархийските избиратели могат да обсъждат кандидатите и преди самия избор – не е необходимо за целта да напускат помещението за гласуване. Самото напускане на помещението (напр. за физиологични нужди) не е нарушение на Устава – сградата на митрополията (видно от подписания протокол) е била заключена и никой не е излизал, нито е влизал по време на процедурата (което вече би било нарушение на Устава). Съображенията за уговаряне избирането на един „фаворит“ и един „неизбираем“ кандидат от своя страна е клевета срещу определената от св. Синод изборна листа на достоизбираеми (достойни да бъдат избрани) епископи; още повече, че никакви твърдения за „неизбираемост“ на Константийския епископ Михаил не са наведени и не са обсъдени (което прави твърдението очевидно клеветническо).“

На 21 февруари, Евгений е подал доклад до Митрополит Йоан, в който отправя нелепи, граничещи с религиозен фанатизъм, необосновани и недоказани твърдения по адрес на Агатополския Епископ Иеротей. Включително прави твърдения за Сливенския Митрополит Йоаникий, който вече е мъртъв и не може да потвърди или отрече думите на Евгений, поради своето несъществуване.

Не прави чест на Евгений да говори неща засягащи човек, който не може да ги опровергае.

Но нашият редактор, Александър Ангелов, заявява, че има данни, напълно противоречащи на думите на Евгений.

Така например, Евгений твърди, че Йоаникий е имал предсмъртно желание да се причасти точно от ръцете на Евгений и точно Евгений да го облече с архиерейските му одежди за погребението.

Преди да почине, Йоаникий споделил пред Евгений „като негов най-близък свещеник“, пред брат му, Силвестър „като негов дългогодишен изповедник“ и пред някой си уважаван митрополит (интересно е, че това е бандитската групичка в Сливенска епархия), че отнемал благословията си от Иеротей като на всеки от тези тримата казал, че „ни освобождава от дадената към него дума да подпомагаме и подкрепяме всячески Агатополския епископ“.

В доклада се твърди, че Йоаникий не искал да се среща с Иеротей и избягвал всякакви контакти с него. Дори на една среща казал на Иеротей, че няма място там, и едва ли не го изпъдил.

Учудващо е как Синодът може да приеме подобни недоказани и необосновани твърдения, тип инфантилни клюки и доноси, и въз основа на това да касира избора за Сливенски митрополит.

Когато едно лице, замесено в спор, не е между живите, за да заеме страна в спора и да заяви дали дадено твърдение е истина или лъжа, то в такъв случай спорът не се взема под внимание, независимо дали ще има поожително или отрицателно развитие.

Нашият редактор Александър Ангелов, който поддържаше близки отношения с Митрополит Йоаникий (като кръщелник с кръстник), споделя, че го е питал защо не низвергне от сан необузданите клирици Евгений и Силвестър, които редовно действат в нарушение на каноните и устава на Българската Православна Църква и непрекъснато се занимават с какви ли не мръсотии, като Йоаникий под секрет му е отговарял, че се страхува от тях тъй като знае с какви методи работят те. Освен това хора от обкръжението на Йоаникий са твърдяли пред Александър Ангелов, че Силвестър и Евгений държат митрополита в ръцете си и непрекъснато го държат в изолация и дезинформация, като го настройват срещу останалите клирици в Епархията; също правят доноси срещу своите събратя и говорят на Йоаникий неверни неща за другите. Не само това. Но Силвестър и Евгений са правили клевети и доноси срещу митрополити, които се бяха подписали „ЗА“ Синодалната наредба и желаеха касирането на избора в Сливенска епархия. А целта на Силвестър и Евгений беше да създават напрежение, интриги и скандали между митрополити, клирици и вярващи.

Когато Митрополит Йоаникий беше в тежко здравословно състояние около Великден 2021 г., Иеротей от май до септември 2021 беше до него и се грижеше за него в дома му. Митрополитът винаги е приемал своя викарий и дори, когато е отправял бащински препоръки и административни забележки, по никакъв начин не се изказвал по адрес на неговата личност. Отношенията между тях винаги са оставали между духовен отец и син. В крайна сметка Епископ Иеротей, по желание на Митрополит Йоаникий, заместваше своя болящ архипастир във всички богослужения в епархията, а Йоаникий предоставяше на своя викарий само такива правомощия, които да не му навредят (на Иеротей) и никой да няма основание и повод да хвърли върху него напразни обвинения в присвояване на власт и функции.

Разгледайте жалбата и доклада като pdf файл и като снимки