Svetiya Sinod

10 митрополити отговарят на условията на БПЦ за нов патриарх

На какви условия трябва да отговарят кандидатите?

10 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на Българската православна църква (БПЦ) те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.

На условията отговарят Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий, Видинският Даниил и Американският Йосиф, съобщава обществената телевизия, предава BTV.

Неврокопският Митрополит Серафим навършва 50 години на 04 юли 2024 г. Той също може да участва в избора за патриарх, тъй като е в годината на своето рождение, а навършването на 50 години е в срока, изискуем за избор на патриарх (до 14 юли 2024 г.), заяви главният редактор на Doxologia Infonews в предаването „Твоят ден“ по Nova News.

Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години. Доростолският Яков няма 5 години на поста, а Сливенски митрополит все още не е избран.

Според устава на БПЦ архиереите трябва да изберат в 7-дневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

  • Да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква
  • Да е не по-млад от 50 години
  • Да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години
  • Да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред