Su 2 750x500.cropped

Съболезнователен адрес на Софийския университет за кончината на Патриарх Неофит

ELEN

На 13 март 2024 г. пред Господа се представи предстоятелят на родната ни църква Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Академичната колегия на Софийския университет загуби един мъдър и много смирен човек. Патриарх Неофит ще остави неизличима диря в академичния живот. Той беше човек, отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвременния свят, който до голяма степен е загърбил традиционните ценности. Беше отворен към новостите в науката, той беше прекрасен мост, пример как религиозното опознаване на света може да се впише в съвременните тенденции на търсене на познанието.

Негово Светейшество бе наш учител, колега, приятел и голям доброжелател. Той бе част от академичното общество на Богословския факултет (Духовна академия). В далечната 1973 г. е назначен за преподавател по източно църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия. Четири години по-късно става старши преподавател по източно църковно пеене и богослужебна практика. На 1 декември 1989 г. епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия, а след възстановяването на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (26 юли 1991 г.) е избран за негов пръв декан. През 2008 г. е удостоен с почетното званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет за цялостен принос в развитието на духовността в университета.

Кончината му е голяма загуба за Богословския факултет и за Софийския университет.

Молитвено се сбогуваме в навечерието на всеобщото опрощение:

Простете Светейши Владико! Вечна и светла ще пазим паметта Ви!

От опечалената академичната колегия на Софийския университет „Св. Климент Охридски”