428349108 783803350447916 3727464163343656807 N

След срещата с Митрополит Йоан, хората казват: Не разбрахме доводите му в защита на Синодалната наредба, освен, че настоява митрополити да избират митрополит

Миряни от Варненската епархия не одобряват новата наредба на Светия синод за избор на митрополити. Казват, че това ги лишава от правото им на глас. Те се срещнаха с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Венцеслав Георгиев каза: „След касирането на изборите за Сливенски митрополит, влезе в сила една набързо съставена наредба, която на практика отнема изборните права на миряните и на свещениците, когато става въпрос за избор на техен митрополит. Както беше досега, така е било от създаването на Българската екзархия и сега изведнъж с тази наредба тези права се отнемат и затова сме тук, за да поискаме тези права да бъдат запазени.“

На въпроса на журналистката на БНТ дали не ги удовлетворява срещата с Митрополит Йоан, Георгиев каза:

„Срещата мина сравнително добре. Съгласихме се по много неща, но за съжаление точно по този въпрос (синодалната наредба) сме на различно мнение, той изказа някакви доводи, които не можахме много да разберем. Но държи оттук нататък митрополитите да избират митрополит, докато хората, народът Божий, държат те да участват в този избор пълноценно.“

„Самата наредба действително тя е вторична правна норма, защото не може да отмени онова, което е разписано по избора на митрополит в устава. И пределно е ясно, че Църковният събор съсредоточава цялата законодателна власт в църквата. Тук две мнения няма. Обаче Църковен събор в момента не може да се свика и да се проведе. Църквата и църковните проблеми не се решават на площада. Ние не сме партия, ние сме църква. Нашите скъпи миряни разбраха нашето изказване, нашия разговор и се надявам да имат спокойствие, малко повече доверие и да не се притесняват“, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Важно е да се зададе въпросът, проблемите като не се решават на площада, защо митрополитите не поканиха вярващите и клириците в Синода на заседание, за да се решат проблемите на масата.

(Обновена в 17:59 ч.)

Днес по-късно Венцеслав Георгиев публикува във Фейсбук изявление от срещата с Митрополит Йоан.

Изявление на миряните, участвали в срещата с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 02.03.2024 във Варненската митрополия

На срещата с митрополита бяхме няколко човека от различни енории. Формулирахме основните проблеми и бяхме изслушани и разбрани.

Стигнахме до позиции, по които сме напълно единодушни:

1. Има остра нужда от свикване на Църковен събор.

2. По-чести срещи на митрополита с миряните са необходими и желани и от двете страни.

3. Всяка една от страните действа според искреното си убеждение, че това, което прави е за доброто на Църквата.

4. В Сливенска епархия има много тежки проблеми за решаване, трупани от години. Избирането на добър митрополит е от голямо значение за решаването им.

5. Проблемната Наредба е била създадена и приета много набързо и без достатъчно време за дискусии и преценка за последствията, до които един такъв акт може да доведе.

6. Миряните, безспорно, са основна част от Тялото Христово и гласът на достойните измежду тях е съществен в решаването на църковните въпроси.

За съжаление обаче нашата позиция, като представители на стотици хора, подкрепили подписката за новоприетия начин за избор на митрополит, не успя да се срещне с тази на митрополит Йоан. Ние смятаме, че основен проблем при така създалата се ситуация с касирането на изборите в Сливенска епархия е не самото касиране, а Наредбата, която е съставена след това.

Убедени сме, че тази Наредба е противоуставна и нарушава принципа за съборност на Църквата, тъй като не зачита гласа на голяма част от достойните клирици и миряни в нея. Отнема се и малкото власт от ръцете на Божия народ и се съсредоточава в тесен кръг от митрополити. В някои случаи и в други обстоятелства, това би могло да бъде полезно, но в конкретиката на БПЦ, това, според нас, е проява на деспотизъм и само би влошило ситуацията, вместо да я подобри. Създаден е прецедент, който би могъл да има изключително негативни последици за Църквата. Според нас тази Наредба трябва да бъде суспендирана преди избора на новия Сливенски митрополит. От друга страна, митрополит Йоан не вижда решение на казуса със Сливенска епархия, без Наредбата да бъде използвана. Смята за добра възможност митрополити да избират митрополит, но за съжаление отказа да обяви официално своите мотиви.

Опасностите, които според нас крие въвеждането на такава практика, лишаваща народа Божий от правото му на глас при избора на митрополит, са свързани не само с огромния разрив между Синод и миряни, но и с възможността така да се прокарат антицърковни интереси. Много по-лесно е да се окаже натиск върху отделни членове на Светия Синод, отколкото върху множество избиратели. Дори от морална гледна точка е ясно, че всяка епархия трябва да има право да участва в избирането на своя архиерей, а не просто да присъства безмълвно на избора му. Такава е и досегашаната практика в нашата църква.

Оставаме твърди в решението си да подкрепим четиримата митрополити, обявили се против тази Наредба с молитвено присъствие пред Синодалната палата в София на 12 и 13 март, като настояваме тя да не бъде прилагана при избора за Сливенски митрополит.

Стартирахме подписка, която ще внесем в деня на избора.