2024 03 15 15 32 09

Скръбта на Ведомството за християнско единство за кончината на Българския патриарх Неофит

Ведомството за християнско единство отправи съболезнователно писмо до Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, временен наместник-предстоятел на Патриаршеското седалище, в което се казва, че е приело „със скръб вестта за кончината на Негово Светейшество Неофит, патриарх на Българската църква, който почина на 13 март 2024 г.“.

„С дълбока скръб – се чете в писмото, подписано от префекта на ведомството, кардинал Курт Кох – научих за кончината на обичания патриарх Негово Светейшество Неофит, който ръководеше Българската православна църква с голяма вяра и всеотдайност. Изказвам на Вас, на председателствания от Вас Свети Синод и на цялата Българска Православна Църква моите сърдечни съболезнования и Ви уверявам в своята сърдечна близост в молитвата“.

Кардинал Кох уверява, че си спомня с „обич топлото и братско гостоприемство, оказано от покойния патриарх по време на пътуването на папа Франциск до България, когото придружавах. Негово Светейшество Неофит, дори в трудностите, с които трябваше да се сблъска, винаги се поверяваше със смирение на Господа, предлагайки живо свидетелство за вяра, отдаденост и любов към Църквата“.

Оттук и молитвата на кардинал Кох към Господ Исус Христос „да изпълни сърцата на вярващите с утеха, вътрешен мир и се застъпи пред Божия престол за бъдещето на Българската църква, както и на всички християнски църкви и за тяхното общение“.

„В единство на молитва ви поздравявам братски в Господа“, завършва съболезнователното си писмо кардиналът.